Soru Sorma Teknikleri

Soru neden sorulur: Soru sorma bir öğrenme ihtiyacıdır. Öğrenme ihtiyacı yapılan veya yapılmakta olan bir işin icabı da olabilir, soruyu soran kişinin sadece bilgilenme ihtiyacı da olabilir.

İşletmelerde genel olarak yapılan veya yapılmakta olan bir işin icabı olarak soru sorulur.
Bazı sorular, bir konunun daha detaylı açıklanması için sorulurken, bazı sorular görüşlerin bir noktaya toplanması için sorulur. Bazı sorularda bilinen bir konuda destek toplamak veya yönlendirmek için sorulur.

soru sorma teknigi

Bu görüşler altında soru tiplerini toplayacak olursak;

1 - İrdeleyici sorular; Bir konunun daha detaylı açıklanması için sorulan sorulardır.
2 - Odaklayıcı sorular; Görüşlerin bir noktaya toplanması için sorulan sorulardır.
3 - Destekleyici sorular; Bilinen bir konuda sorunun sorulduğu kişi ya da kitlenin desteğini almak ve yönlendirmek için sorulan sorulardır.

Soru tiplerini bu şekilde sınıflandırdıktan sonra işletme şartlarında bu soru tiplerini kullanacağımız özel örnekler oluşturabiliriz.

İşletme içinde veya yapılan bir iş konusunda oluşmuş bir olayın detaylı incelenmesi için irdeleyici soru sorulur, bu bir türlü sorgulamadır. Sorunun sorulduğu kişi ya da kitle olay hakkında yorumlarını da kullanarak soruya cevap verir. Soru kitleye yöneltiliyorsa bir beyin fırtınası ortamı doğurur. Sorunun cevabı beyin fırtınası ve uzlaşma yöntemleri kullanılarak bulunur. Bu tür sorular genellikle yöneticiler tarafından sorulur.

ÖRNEK: İnox ürünlerin yüzeylerini müşteri istekleri doğrultusunda nasıl parlatalım?

İşletme içinde veya yapılan bir iş konusunda oluşan bir problemin veya olayın sorumlusu tekdir, bu durum biliniyor veya tahmin ediliyordur, bu tür durumların açıklığa kavuşturulması için odaklayıcı soru sorulur ve durum incelenir. Sorunun cevabı soru içinde vardır. Sorunun cevabı tekdir, fazla yoruma gerek yoktur, cevap evet ya da hayır olarak verilir. Bu tür sorular genellikle üst yöneticiler tarafından kullanılır.

ÖRNEK: Çatlayan kaynakların sebebi çalışılan ortam sıcaklığı olabilir mi?

İşletme içinde herkesin soru sorma hakkı vardır, ancak soru sormanın da bir ahlaki yolu vardır. İşletme şartlarında sorulan sorular, benimsenen TKY felsefesi içinde işin çözümüne yönelik veya bilgilenme amaçlı olmalı, kişileri küçük düşürücü ve iş şevkini kırıcı olmamalıdır.

Sorunun sorulacağı ye ve zaman iyi seçilmeli, yer ve zaman sıkıntısından dolayı sorulara kaçamak cevaplar verilerek meselenin çözümü sürüncemede bırakılmamalı, alaya alınmamalı. Sorulan her soru işletmenin meselelerinin çözümü için binlerce ihtimal taşır, sorulan her soru binlerce yeni ufuk açar, gelişmenin ve haberleşmenin en etkili yolu soru sormaktır.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.