Kalite Sistemleri Kaliteyi Garanti Eder Mi?

Kalite Sistemleri Kaliteyi Garanti Eder Mi?

Bu aslında oldukça karmaşık neden sonuç ilişkilerini içinde barındıran bir sorudur. Ancak en kısa anlamda cevap vermek gerekirse "hayır" denebilir.

kalite garanti

İçinde insan faktörü bulunan her sistem ne kadar mükemmel tasarlanmış olursa olsun hata yapmaya meyillidir.

Elbette işin sağlıklı yürümesi için öncelikle kalite güvence sağlanmalı, sonrasında gerektiği kadar kalite kontrol uygulanmalıdır.

Daha öncesinde sadece doküman olarak görülen kalite güvence, gelişen teknikler ve yeni yaklaşımlar ile sadece doküman kontrolü olmaktan çıkıp sistemin sağlıklı uygulanmasını garanti eden uygulamalar bütünü olmaya başlamıştır.

Buradan aslında her işlem için bir prosedür ya da talimat yazılmasının gerekli olmadığı sonucuna ulaşabiliriz. Uygulama sırasında artık alışkanlık haline gelmiş, şirket kültürü içine yerleşmiş işlerin herhangi bir dokümantasyona bağlı olmadan devam ettiği göz önüne alınarak bu işler ile ilgili önceki dokümantasyon iptal edilebilir ya da hiç hazırlanmayabilir.

Ayrıca bir kalite sisteminin başarılı olması, ürün ve hizmet kalitesine olumlu etki yapabilmesi için kurum içindeki herkesin sistemden haberdar olması ve üzerine düşeni yapması gerekmektedir.

Kaliteyi garanti etmek için tasarlanan sitemler içinde bir adımda meydana gelebilecek hata diğer tüm adımları etkileyebilir. Bu hataların önüne geçebilmek için de sistemin kendi kendini kontrolü ve her bir aşamada bulunan personelin de kendinden önceki adımı kontrol etmesi gerekir.

Kalite Güvencenin kaliteyi temin edebilmesi için kalite kontrolü uygun şekilde desteklemesi ve kalite kontrol işlerinin de gerektiği kadar, yerinde ve zamanında yapılması ile sistemin doğrulanması gerekir.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.