Standart Maddeleri İçin Form Doldurmak Zorunda Mıyım?

Standartta zorunlu olmayan dokümantasyon için ne yapılabilir?

Form doldurmak, klasörler, dosyalar hazırlamak aşırıya kaçıldığında hem çalışanlar hem de şirketleri için eziyet olabilir. Ancak modern yöntemler kullanarak eziyeti meziyet haline çevirmek mümkündür.

Standartlar; işlere kılavuzluk etmek, uluslar arası kabul görmüş iş yöntemlerinin paylaşılması, genel bir gelişimin sağlanması için belli bir sektöre ya da işe yönelik olarak hazırlanmıştır.

form doldurmak

Bu standartların pek azında tutmanız gereken kayıtlar açıkça belirtilmiştir. Standart maddelerinin hemen hemen tamamı yapılacak iş ile ilgili yol gösterme ya da en az gereklilikleri belirlemek amacındadır.

Eğer bir yönetim standardı işletiyorsanız ya da belirli standartlar dahilinde imalat yapıyorsanız standardın her bir maddesini (ve alt maddeleri de) ayrı ayrı irdeleyip bu maddeler ile ilgili yönteminizi belirlemelisiniz.

İşte bu aşamada dokümantasyon devreye giriyor. Yaptığınız çalışma ile ilgili hem müşterilerinize hem de belgelendirme kuruluşuna kanıtlar sunmanız gerekiyor.

Eski yaklaşıma göre her şeyin bir prosedürü, talimatı, doldurulmuş formları vs. olması bekleniyordu. Ancak standartların da teknolojiye uyması, kanıtın sadece yazılmış imzalanmış formlar olmadığı bilincinin gelişmesi ile birlikte her yöntem kullanılabilir duruma gelmiştir. Prosedür ve talimatlardan öte uygulama ön plana çıkmış, hatta birçok firma eskiden yazılmış artık şirket rutini haline gelmiş talimatlarını uygulamadan kaldırmıştır.

Standart maddelerinin uygulandığının ispatı olarak video, ses kaydı, fotoğraf, tutanak, rapor gibi dokümantasyon yöntemleri kullanılabilir ve bu kayıtlar herhangi bir ortamda saklanabilir.

Genel veya özel programlar kullanmak ve bu programlardaki verileri kullanarak analizler yapmak, program verilerini paylaşmak, cep telefonları aracılığıyla kayıt tutmak / takip etmek, giriş çıkışlarda video ya da fotoğraf çekimi yapmak, müşteri memnuniyetini ölçmek için sosyal medyayı kullanmak gibi birçok yöntem de dokümantasyonun bir parçasıdır.

Ancak burada atlanmaması gereken konu gerektiğinde bu kayıtlara ulaşılabilir olmasıdır.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.