Kaynak Mühendisliği ve Kaynak Personeli Eğitiminin Uluslararası Durumu

Kaynak Mühendisliği ve Kaynak Personeli Eğitiminin Uluslararası Durumu

Avrupa Kaynak Federasyonu (EWF - European Welding Federation) ilk defa 1980 yılında kaynak personeli alanında eğitimlere başlamıştır. Aynı yıllarda Uluslararası Kaynak Enstitüsü (IIW-International Institute of Welding) tarafından da benzer eğitimler düzenlemek için bir komisyon kurulmuştur.

Bu iki kuruluş (EWF ve IIW) 1998 yılında imzaladıkları bir anlaşma ile çalışmalarını birleştirmiş ve bundan sonra tüm ülkelerde aynı eğitimi ve aynı belgeleri vermeye başlamışlardır.

EWF bundan sonraki dönemde ayrıca kaynak personeli, ISO 3834 standardına göre firma belgelendirmesi gibi konularda da çalışmış bu başlıklar da ayrıca IIW’nın kapsamına dahil edilmiştir.

iiw uye ulkeler

Bu gelişmelerin ışığında IIW eğitim ve yeterlilik sistemini yönetmek ve daha da geliştirmek için, Uluslararası Yetkilendirme Kurulunu (IAB - International Authorisation Board) kurmuştur. Bu kurul tüm üye ülkelerde eğitim sistemini geliştirmek ve denetlemek ile görevlidir.

Her IIW üyesi ülkede bir Yetkili Ulusal Kuruluş (ANB - Authorised National Body) bulunmaktadır. Bu ANB'ler temsil ettikleri ülkedeki faaliyetleri IAB adına takip eder, denetçi ve değerlendiricileri onaylar, faaliyetlerin kurallara uygun olarak devam etmesini sağlar.

Bu uluslar arası sistem aşağıdaki alanlarda eğitim ve personel belgelendirme görevlerini yürütmektedir.

Uluslararası Kaynak Mühendisi - IWE
Uluslararası Kaynak Teknikeri - IWT
Uluslararası Kaynak Uzmanı - IWS
Uluslararası Kaynak Uygulayıcı - IWP

Uluslararası Kaynak Muayene Personeli – IWIP
Uluslararası Kaynakçı - IW
Uluslararası Kaynaklı Yapılar Tasarımcısı - IWSD
Uzaktan Eğitim (IWE, IWT, IWS, IWIP C/S)

Aşağıda sisteme katılmış ülkelerin listesi vardır. (IIWnin sitesindeki sırayla)

Asya

Hindistan
Endonezya
Japonya
Çin Halk Cumhuriyeti
Kore Cumhuriyeti
Singapur
Tayland
Kazakistan

Okyanusya

Avustralya
Yeni Zelanda

Afrika ve Orta Doğu

İran
Nijerya
Güney Afrika
Mısır

Amerika

Brezilya
Kanada

Avrupa

Avusturya
Belçika
Bulgaristan
Hırvatistan
Çek Cumhuriyeti
Danimarka
Finlandiya
Fransa
Yunanistan
Almanya
Macaristan
İtalya
Norveç
Polonya
Portekiz
Romanya
Rusya Federasyonu
Sırbistan
Slovakya
Slovenya
İspanya
İsveç
İsviçre
Hollanda
Türkiye
Ukrayna
Birleşik Krallık

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.