Kaynak Neden Özel Prosestir?

Kaynak Neden Özel Prosestir?

ISO 9000 standardının eski bir versiyonunda ve birçok kitapta bahsedildiği üzere kaymak, özel bir proses olarak nitelendirilmektedir. Burada özel prosesten kasıt, bittikten sonra mevcut kontrol yöntemleri ile tüm parametrelerin doğrulanamamasıdır. Kaynak işleminin en önemli zayıflığı, tespit edilmesi zor hatalar içerebilmesidir. Mevcut tahribatsız muayene yöntemleri ile bu hataların sadece bir kısmını tespit edebilmektedir. Ancak kaynağın içyapısındaki değişimler, ana metal ile kaynak metalinin kaynak sonrası mekanik değerleri, kaynak bölgesinin sertliği gibi konular ancak tahribatlı muayene yöntemleri ile tespit edilebilmektedir.

kaynak ozel proses

Her üretimi tamamlanan ürüne tahribatlı muayene yöntemlerini uygulamak imkânsız olduğundan bazı sonuçların önceden yapılan testler ve yöntem onayları ile belirlenmesi ve bu şartlara uygun kaynak yapılan parçaların da benzer sonuçlar vereceği yaklaşımı ile işlem devam ettirilmektedir.

ISO 9001 Kalite yönetim sistemleri - Şartlar standardının hem ürün üreten hem de hizmet sağlayan firmalara uygulanabildiği bilinmektedir. Bu yaklaşım ile ISO 9001 standardı kaynak faaliyeti gerçekleştiren firmalara da rahatlıkla uygulanmakta ve üretimi kontrol altına almak için kullanılabilmektedir. Ancak kaynak prosesine özel bazı noktaların atlanmaması ve özel proses olarak tanımlanan kaynağın daha sağlıklı şekilde yapılmasını sağlamak amacıyla ISO 3834 standart serisi hazırlanmıştır. Kaynaklı imalat yapan işletmelerin ISO 9001 Kalite yönetim sistemi standardının yanında ISO 3834 Metalik malzemelerin ergitme kaynağı için kalite şartları standardının ilgili bölümünü de uygulaması yerinde olacaktır.

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.