ISO 3834 Kaynaklı İmalat Yönetim Sistemi Belgelendirmesi

ISO 3834 Kaynaklı İmalat Yönetim Sistemi Belgelendirmesi

İmalatçı firmanın kapsamına uygun olarak yapılan denetim sonucunda belge almaya hak kazanan firmalara belgeleri düzenlenir. Bu sertifika ile müşteriye, imalatçı firmanın kaynaklı imalat yapmak için yeterli olduğu, gerekli ekipman ve personele sahip olduğu, şartname gerekliliklerine uyabileceği belirtilmiş olur. Ancak hiçbir zaman sertifikada firmanın kapasitesi ile ilgili bir bilgi bulunmamaktadır.

ISO3834 belgelendirme sureci

ISO 3834 kaynaklı imalar sertifikası maksimum 5 yıl geçerli olacak şekilde verilir. Ancak yine de her yıl ara denetim yapılır. Bu yıllık denetimler firmaya ziyaretler şeklinde olabileceği gibi, bir soru listesinin firmaya gönderilerek gerekli kanıtların istenmesi şeklinde de olabilir.

ISO 3834 belgesinin avantajları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Kaynaklı imalatların spesifik ihtiyaçları bilinerek prosese gerekli ilgi gösterilir
  • Üreticiler, ulusal ve uluslar arası ürün standartlarına uygun üretim yapacak hale gelir
  • İmalatçı firmalar yetkinliklerine göre kategorize edilirler
  • İmalatçı isimleri çeşitli uluslar arası listelerde geçerek yeni müşterilere ulaşmaları kolaylaşır

Denetim öncesi, imalatçı firmanın, ISO 3834 standardının hangi bölümüne uygun imalat yaptığını belirtmesi ve buna göre denetim talep etmesi gerekir. EN ISO 3834-1: Kalite Şartlarının Uygun Seviye Seçimi İçin Kriterler standardı kullanılarak ISO 3834 standardının aşağıdaki bölümlerinden birisi tercih edilir:

  • EN ISO 3834-2: Kapsamlı Kalite Şartları
  • EN ISO 3834-3: Standard Kalite Şartları
  • EN ISO 3834-4: Temel Kalite Şartları

Kaynaklı İmalatta Dokümantasyon ve Tecrübe

ISO 3834 kaynaklı imalat süreci kendine has bir kalite dokümantasyonu istemez. Genellikle ISO 9001 standardının gereklilikleri olan dokümantasyon kullanılabilir durumdadır. Ancak bunun yanında uygulama şartları, teknik bilgi gibi yazılı olmayan kurallar genellikle dokümantasyondan daha önemlidir.

Bu kapsamda bilgi ve tecrübenin uygun şekilde birleştirilmesi ve üretim sırasında kullanılması önemlidir. Kaynak koordinasyon personelinin önemi ve sertifikanın geçerliliği dahil birçok konunun bu kişiye bağlı olmasının nedeni budur.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.