Muayene / Gözetim
Rüzgar Türbini Arızaları ve Kritik Bileşenlerin Zayıf Yönleri
Rüzgar Türbini Arızaları ve Kritik Bileşenleri Zayıf Yönleri
Rüzgar enerji santrallerinin (RES) artması ile birlikte bu kulelerin kontrolleri, bakımı ve sigortalanması da gündeme gelmiştir. Bu santrallerin bakım ve onarımı santral sahibi ya da yüklenici tarafından yapılmasına rağmen periyodik olarak da bir üçüncü taraf gözetim yapılması gerekir. Rüzgar enerji santrallerinde yapılacak periyodik kontrol hem uluslar arası yasalar hem de sigorta işlemleri için gerekli şartları sağlamalı ve uygun şekilde raporlanmalıdır.
Yapılacak kontroller aşağıdaki temel konuları içermelidir:
- Flanş bağlantıları
- Kule gövde flanşları
- Rotor kanatlarının flanşları
- Kule gövdesini gözle kontrolü
- Emniyet sistemleri
Bir rüzgar türbini değişken ortam şartlarında çalışan karmaşık bir makinadır. Havacılık, makina mühendisliği, hidrolik, elektrik ve elektronik mühendisliği, otomasyon, bilişim ve inşaat mühendisliği tekniklerinin birleşimi ile verimli bir santral kurulabilir.
Bu karmaşık ve çok bileşenli sistem içinde bazı parçalar diğerlerinden daha kritik ve hassastır. Dişli kutuları, jeneratör, kanatlar, elektrik üretiminin kesintiye uğramaması için, flanşlar, bağlantılar, kule ve güvenlik sistemleri de santralin kendisine ve çevreye zarar vermemesi için önemli parçalardır.
Kritik parçalar bir plan dahilinde bakıma alınmalı, gerekirse değiştirilmelidir. Bakım ve onarım faaliyetlerinin temel amacı durma sürelerinin en aza indirmektir. Bu süreçte yapılan üçüncü taraf kontroller de kazaları engellemek, yapılan bakım onarım faaliyetlerinin etkinliğini görmek, durma sürelerini azaltmak, garanti süresinin devamını sağlamak, sigorta primlerini makul seviyelerde tutmak için gereklidir.