Rüzgar Türbini Arızaları ve Kritik Bileşenlerin Zayıf Yönleri

Rüzgar Türbini Arızaları ve Kritik Bileşenleri Zayıf Yönleri

Rüzgar enerji santrallerinin (RES) artması ile birlikte bu kulelerin kontrolleri, bakımı ve sigortalanması da gündeme gelmiştir. Bu santrallerin bakım ve onarımı santral sahibi ya da yüklenici tarafından yapılmasına rağmen periyodik olarak da bir üçüncü taraf gözetim yapılması gerekir. Rüzgar enerji santrallerinde yapılacak periyodik kontrol hem uluslar arası yasalar hem de sigorta işlemleri için gerekli şartları sağlamalı ve uygun şekilde raporlanmalıdır.

ruzgar kulesi inspection

Yapılacak kontroller aşağıdaki temel konuları içermelidir:

  • Flanş bağlantıları
  • Kule gövde flanşları
  • Rotor kanatlarının flanşları
  • Kule gövdesini gözle kontrolü
  • Emniyet sistemleri

Bir rüzgar türbini değişken ortam şartlarında çalışan karmaşık bir makinadır. Havacılık, makina mühendisliği, hidrolik, elektrik ve elektronik mühendisliği, otomasyon, bilişim ve inşaat mühendisliği tekniklerinin birleşimi ile verimli bir santral kurulabilir.

Bu karmaşık ve çok bileşenli sistem içinde bazı parçalar diğerlerinden daha kritik ve hassastır. Dişli kutuları, jeneratör, kanatlar, elektrik üretiminin kesintiye uğramaması için, flanşlar, bağlantılar, kule ve güvenlik sistemleri de santralin kendisine ve çevreye zarar vermemesi için önemli parçalardır.

Kritik parçalar bir plan dahilinde bakıma alınmalı, gerekirse değiştirilmelidir. Bakım ve onarım faaliyetlerinin temel amacı durma sürelerinin en aza indirmektir. Bu süreçte yapılan üçüncü taraf kontroller de kazaları engellemek, yapılan bakım onarım faaliyetlerinin etkinliğini görmek, durma sürelerini azaltmak, garanti süresinin devamını sağlamak, sigorta primlerini makul seviyelerde tutmak için gereklidir.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.