EN 1090 Uygulama Sınıfı (Execution Class, EXC) Belirlenirken Hangi Kriterler Göz Önünde Bulundurulur?

EN 1090 Uygulama Sınıfı (Execution Class, EXC) Belirlenirken Hangi Kriterler Göz Önünde Bulundurulur?

EN-1090-organizasyon

Yapının Önem Sınıfı Nasıl Belirlenir?

Bir yapının önem sınıfı, imalat sırasında gerekli kalite kontrolün uygulanmasını sağlamak adına belirlenir.

Önem sınıfı belirlenirken, bina tipi, yüksekliği (kat sayısı), kat planı, doluluk oranına göre belirlenir.

Bir yapı farklı önem sınıfları içeren bölümlerden oluşabilir.

EN 1990 Tablo B1'de önem sınıfı seçimi ile ilgili bilgiler verilmiştir.

Özetle CC1: basit, küçük yapılar; CC2: orta seviyede önemli yaşam alanları; CC3: çok yoğun insan bulunan ortak kullanım alanları olarak açıklanabilir.

Hizmet Kategorisi Nasıl Belirlenir?

Hizmet kategorileri yapının bulunduğu yer ve kullanım şartlarına göre belirlenir.

EN 1090-2 Tablo B1 de şartlar belirlenmiştir.

SC1: Yarı statik etkiler için tasarlanmış binalar ve düşük deprem ihtimali olan bölgeler.

SC2: Yorulma etkileri için tasarımlanmış yapılar, titreşimlere maruz yapılar, orta ve yüksek dereceli deprem bölgeleri.

İmalat Kategorisi Nasıl Belirlenir?

İmalat kategorileri imalat yöntemi ve kullanılan malzeme kalitelerine göre belirlenir. EN 1090-2 Tablo B2'de imalat kategorileri açıklanmıştır.

PC1: Kaynaksız bileşenler, S355'den düşük kalitede malzemeden imal edilen kaynaklı bileşenler.

PC2: S355 ve üstü kalite çeliklerden imal edilen kaynaklı bileşenler, şantiyede kaynaklanarak montajı yapılan bileşenler, ısıl işlem uygulanarak veya sıcak şekillendirilme ile imal edilen bileşenler, içi boş profilli (CHS) kafes kirişlerin bileşenleri.

Uygulama Sınıfı Nasıl Belirlenir?

Yapının önem sınıfı, hizmet kategorisi ve imalat kategorisi belirlendikten sonra uygulama sınıfını belirlemek kolaydır. EN 1090-2 Tablo B3'de bu üç kriterin bir matrisi oluşturularak uygulama sınıfının bulunması açıklanmıştır.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.