Hangi Direktif ve Standardın Kullanılacağını Belirlemek

Hangi Direktif ve Standardın Kullanılacağını Belirlemek

Ce İşaretlemesine yönelik testler ürünün ilgili direktif, regülasyon ve harmonize (uyumlaştırılmış) standartlara uygunluğunun kontrol edilmesidir.

Uyumlaştırılmış standartlar ürünlerin yürürlükteki direktiflerin ve regülasyonların şartlarını nasıl sağlayacağını belirtir. Yani direktifler ve regülasyonlar yasal bağlayıcılığı olan yazılı maddelerden; uyumlaştırılmış standartlar ise ürünün sınırlarını belirleyen teknik spesifikasyonlardan oluşur.

direktif regulasyon standart

Direktifler ve regülasyonlar “ne” ve “neden” sorusuna cevap verirken standartlar “nasıl” sorusuna cevap verecektir. Ürünlerin direktiflere ve regülasyonlara uygunluğunun ispat edilmesinin tek yolu gerekli teknik dosyanın hazırlanıp risk analizlerinin yapılmasının ardından ürünün mekanik, fiziksel, kimyasal, elektriksel, elektromanyetik veya mukavemet vb. gibi testler ve kontrollere tabi tutulmasıdır.

Her direktifin ve regülasyonun ilgili olduğu uyumlaştırılmış standardın farklı testleri olabilir. Örneğin makinelerde uygunluğu kontrol etmek üzere mekanik ve elektriksel testler yapılırken, elektronik bir cihazın kontrolünde elektromanyetik uyumlulukla ilgili laboratuar testlerine ihtiyaç duyulabilir veya bir oyuncağın uygunluğunu kontrol etmek için boya testlerine ihtiyaç duyulabilir.

Uygunluk Değerlendirme sürecinde farklı direktiflerin ve regülasyonların farklı modüler yaklaşımları bulunur. Bu yüzden üreticiler ürünlerinin hangi direktif, regülasyon ve standartlara göre üretilmesi gerektiğini kontrol ettikten sonra; hangi uygunluk değerlendirme sürecinden ilerleyeceklerini de öğrenmelidirler.

Doğru uygunluk değerlendirme sürecine göre teknik dokümantasyonun hazırlanması, risk analizi yapılması, kullanım kılavuzunun hazırlanması ve uyumlaştırılmış standartlara yönelik ürün kontrolleri ve pozitif test raporlarının / sertifikaların elde edilmesinin ardından “Uygunluk Beyanı” veya “Performans Beyanı” yayınlanır ve CE işareti iliştirilir.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.