EN 1090 ve CE belgelendirme aşamaları nelerdir?

EN 1090 ve CE belgelendirme aşamaları nelerdir?

EN-1090-dokumantasyon

HAZIRLIK AŞAMASI

İlk adım gerekli bilgilerin toplanması ve dokümanların hazırlanmasıdır.

Prosedürler ve talimatların yazılması; kaynak yöntem onayları (PQR, WPAR), kaynak şartnamelerin (WPS) hazırlanması; kaynakçı ve operatörlerin belgelendirilmesi; kalibrasyonların yaptırılması; standardın gerektirdiği diğer test ve kontroller için gerekli dokümanın hazırlanması hazırlık döneminde yapılmalıdır.

Hazırlık dönemi için gerekirse bir uzmandan ya da daha önce uygulama yapmış, belgelendirme geçirmiş kişilerden destek almak gerekebilir.

UYGULAMA AŞAMASI

Kaynakçı belgelendirmelerinin yapılması, eğitimlerin tamamlanması, doğru uygulama sınıfının belirlenmesi, izlenebilirlik, kaynak işlemlerinin yapılması, ölçme ve kaynak kontrollerinin yapılması uygulama aşamasında yapılır.

Bu aşamada yapılan tüm işlemlerin EN 3834 veya EN 1090 standartlarına uygun olması gerekir. Gerektiğinde ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi de dahil edilebilir.

DENETİM AŞAMASI

Ambar, malzeme ve kaynak izlenebilirliği, kaynak makinası ve ölçüm aleti kalibrasyonları, personel yeterlikleri (sertifikaları), talimat ve prosedürler, tutulan kayıtların incelenmesi, uygulamanın görülmesi yetkilendirilmiş personel ve denetim kurumları tarafından yapılır.

Denetim yapılabilmesi için en az bir projenin EN 1090 gerekliliklerine uygun imal edilmesi gerekmektedir, şirketin dokümantasyon açısından hazır olması belgelendirme için yeterli değildir.

Denetim firması uluslar arası tanınmışlığa sahip bir akreditasyon kuruluşundan yetki almış olmalıdır.

BELGELENDİRME AŞAMASI

Tüm kayıt ve bulguların olumlu olması halinde şirket EN 1090 sertifikası ya da orijinal adıyla Fabrika Üretim Kontrol (Factory Production Control, FPC) belgesi almaya hak kazanır.
Belge üzerinde şirketin hangi uygulama sınıfına (execution class) kadar imalat yapabileceği, hangi ilave aşamaların dahil olduğu, CE belgelendirme yöntemi açıkça belirtilir.

Şirket, almış olduğu bu sertifika ile imal ettiği çelik malzemeleri CE etiketiyle işaretlemeye hak kazanır.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.