Cıvata ve Somun Yük Testleri

Cıvata ve Somun Yük Testleri

Her ne kadar belgeli de olsa imalatçı, imalatında kullanacağı satın aldığı ürünün testlerini yaptırmakla yükümlüdür.

Çelik yapıların en önemli bağlantı parçaları ankrajlar, cıvatalar ve somunlardır.

somun proofload testi

Bu yapı elemanlarından ankraj ve cıvatalara çekme, somunlara da diş sıyırma (proof load) testleri yapılır.

Cıvatalar için yapılan çekme testi ile cıvata gövdesinin istenilen mukavemeti sağlayıp sağlamadığını gösterir.

Somunlar için yapılan yük testinde ise somun test yüküne kadar yüklenir, daha sonra serbest bırakılarak elle döndürülerek çalışıp çalışmadığı kontrol edilir.

Fotoğrafta sıyırma testi sırasında test yüküne ulaşmadan sıyırmış bir somun görülmektedir. Bu oldukça kalitesiz bir numuneden yapılmış teste aittir. Genelde sıyırma testlerinde dişler biraz bozulmakta ve cıvata üzerinde rahat hareket etmemektedir.

Fotoğraftaki somunun hem dişleri komple sıyrılarak çıktığından, hem de somun gövdesinde çatlaklar oluştuğundan somunun hurda malzemeden imal edilmiş olduğu düşünülmektedir.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.