Standart Gereksinimleri Bize Neyi İfade Eder?

Standart Gereksinimleri Bize Neyi İfade Eder?

Standartlar neyi nasıl yapmamız gerektiği ile ilgili bilgileri verirler. Birçok standart başka standartlara ve bazen de yasalara dayanarak hazırlanır. Her standart içinde konu ile ilgili temel bilgi bulunur ancak yeri geldikçe de diğer standartlara atıf yaparak konu genişletilir.

standart gereksinimleri

Bir ürün üretim standartlarda tarif edilen gereklilikler, o ürünün üretimi sırasında uyulması gereken minimum şartlardır. Standardın belirttiği test ve kontroller aksi belirtilmedikçe en az uygulanması gereken miktarları içerir.

Birçok standartta tablo olarak verilen gerekliliklerin yanında metin içinde geçen bu şartlara ilave gereklilikler de tanımlanmıştır. Ayrıca işin yapıldığı ülkedeki yasal şartlar, müşteri şartnamelerinde ve teknik dokümanlarında istenen ilave gerekliliklerin de standart şartlarının üzerinde olduğu unutulmamalıdır.

Standartta 5 yıl yazan saklama süresi, yasalarda 10 yıl olarak belirtilebilir. Standart içinde %10 olarak belirtilen kontrol oranı müşteri şartnamelerinde min. %20 yazıyor olabilir. Bunların aksine müşteri standart gerekliliklerini bilmiyor ve olması gerekenden daha az kayıt ve kontrol istiyor olabilir.

Her şartta da bu yasa, standart ve teknik dokümanlarda yazanın en fazlasını uygulamak üreticinin görevidir. Aksi halde şartlardan birine uyulmadığı gerekçesiyle kayıplar yaşanabilir.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.