Dinamik Etki Altındaki Malzemelerde Kaynak Geometrisinin Etkisi (Fatigue Behavior)

Dinamik Etki Altındaki Malzemelerde Kaynak Geometrisinin Etkisi (Fatigue Behavior)

Kaynak geometrisi ve yapısı, dinamik yük altında çalışan çelik malzemeleri için hayati önem taşımaktadır. Kaynak yüzeyindeki görsel hatlar, kaynak ya da malzeme içindeki süreksizlikler dinamik etki altında ilerleyip parçanın taşıması beklenen yükün çok altındaki bir değerde aniden kırılması ile sonuçlanabilir.

kaynak dinamik etki fatigue

Dinamik yük altında çalışmanın etkisi, standartlarda Fatigue etki ya da Fatigue Behavior terimleri ile de karşımıza çıkmaktadır.

Özellikle tamir görmüş kaynak bölgelerinde kaynak yüzeyinin yeterince taşlanmaması sonucu kalabilecek yüzeysel çatlaklar dinamik etkiler ile ilerler. Bu etki, kaynağın köşe yada alın olması, tam nüfuziyetli olup olmaması gibi konulardan bağımsız olarak düşünülmelidir.

Yapılan testler sonucunda yüzeyi işlenmiş malzemenin en iyi sonuçları verdiği, bu noktadan itibaren kaynak kenar açısı dikleştikçe dinamik yük altında çok daha kısa sürede kırıldığı görülmüştür.

Standartlarca en az 150 derece olmasına izin verilen kaynak kenar açısında bile ham malzemeye oranla %25 daha erken kırıldığı belirlenmiştir. Bu açı 130-140 dereceye düştüğünde ise malzeme normal dayanımının yaklaşık yarısını gösterebilmiştir.

Bunun yanında kaynak kenarını içbükey olarak biçimlendirmek dinamik yük altında oluşan kırılmaları büyük oranda gidermiş, hatta bu yarıçap büyüdükçe malzemenin davranışı işlenmemiş ham malzemeye yaklaşmaya başlamıştır.

Bu nedenlerden dolayı dinamik yük altında çalışacak kaynakların çatlaklardan arındırılması, yanma oluğu (undercut) oluşumunun önlenmesi ve yüzeylerinin mümkün olduğunca yumuşak geçiş yapacak şekilde taşlanması gerekmektedir.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.