Kalite Çemberi Nedir?

Kalite Çemberi Nedir?

Kalite çemberleri, işletmede çalışanların karşılaştıkları ve karşılaşabilecekleri sorunları belirleyerek bu sorunlara çözüm bulmak için oluşturulan ve katılımın gönüllük esasına dayanarak, düzenli aralıklarla toplanan küçük çalışma gruplarıdır.

kalite cemberi

K.Ç. ilk olarak 1960 yılında Prof. Dr. K.Ishikawa tarafından Japonya’da gerçekleştirilmiştir. Ishikawa’ya göre Japon kalite çemberlerinin temel felsefesi, Japon yönetim sisteminin ve aile geleneklerinin temel felsefelerinin bir uygulamasıdır. Yani Japonların birlikte çalışmalarının ortaya çıkardığı doğal bir oluşumdur.

Kalite Çemberinin Amaçları

  • Hataları azaltmak ve kaliteyi geliştirmek
  • Daha etkin ekip çalışması yaratmak
  • İşe karşı ilgiyi arttırmak
  • Çalışanların motivasyonunu arttırmak
  • Çalışanların yaratıcılığından yararlanmak
  • Sorun önleme ve çözme yeteneğini yaratmak
  • Şirket içi iletişimi geliştirmek
  • Uyumlu yönetici çalışan ilişkisi geliştirmek
  • Kişileri ve liderlik yeteneklerini geliştirmek
  • Daha büyük bir iş güvenliği bilinci yaratmak

Bunlara dayanarak Kalite Çemberlerinin asıl amacı işçiyi monotonluktan uzaklaştırmak, ona değer vermek yani insan kaynağını verimli bir şekilde kullanmaktır.

Bu amacı gerçekleştirmek için de yönetim Kalite Çemberlerine destek vermeye hazır olmalıdır. Bu destek özgür, güçlü, gayretli ve kararlı olmalıdır.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.