Rüzgar Enerji Santralinin Periyodik Muayenesinde Ne Yapılır?

Rüzgar Enerji Santralinin Periyodik Muayenesinde Ne Yapılır?

Rüzgar türbinindeki her parçanın aşınması ve bu aşınmalar karşısında ne kadar sürede önlem alınması gerektiği farklıdır. Genel olarak bir rüzgar türbini 2-4 yıllık periyotlarla genel kontrole tabi tutulur. Bu genel kontrollerin yanında santral sahibinin yapacağı aylık, altı aylık ve yıllık bakımlar da vardır.

ruzgar kulesi kontrol

Bağımsız bir teknik uzman tarafından yapılan genel kontrollerde hareketli ve hareketsiz tüm aksamlar, mekanik, elektrik, güvenlik sistemleri gözden geçirilir. Periyodik kontrollerin zamanında yapılması tespit edilecek hataların giderilmesi için de yeterli zaman kalmasına imkan tanıyacaktır.

Bir rüzgar türbininde en hareketli ve arıza çıkartması muhtemel olan ekipman dişli kutularıdır. Bu nedenle her muayenede dişli kutuları kontrol edilmelidir. Dişli kutularında aşağıdaki konular kontrol edilir:

  • Yağ ve yağlama sistemi
  • Dişli kutularının durumu
  • Sızdırmazlık
  • Soğutma sistemi

Bir diğer hareketl ekipman olan jeneratörde de bakıma ihtiyaç duyan birçok parça vardır. Bu parçalar periyodik kontrollerde kapsamlı şekilde gözden geçirilir.

  • Rulmanlar
  • Şaftın konumu
  • Aşırı sesli çalışma
  • Soğutma sistemi
  • Stator ve rotorun durumu

Hareketli ekipmanların yanında kanatlardaki hava şartları ve darbelerden kaynaklı hasarlar, elektrik bağlantıları, panolar, kule gövdesinin genel kontrolü yapılmaktadır.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.