Rüzgar Türbinlerinde Periyodik Vibrasyon Kontrolü

Rüzgar Türbinlerinde Periyodik Vibrasyon Kontrolü

Bir rüzgar türbininin yaklaşık 20-25 yıl çalışacağı göz önünde bulundurulduğunda, büyük bakımların ne zaman yapılacağı önem kazanmaktadır. Kulede büyük bir bakım yapılması için santrale bir vinç getirilmesi, elektrik üretiminin durması, gerekli olabilecek yedek parçaların temin edilmesi ve santrale getirilmesi gibi maliyetli konular gündeme gelir.

vibrasyon kontrolu

Vibrasyon kontrolü yapmak herhangi bir parçada dışarıdan tespit edilmemiş arızaları görme imkanı sağlar. Vibrasyon raporları ile tüm hareketli parçalardaki hasarlar, gevşemeler, balans problemleri, aşınmalar fark edilebilir. Buradan alınacak sonuçlara göre de bakım aralıkları ve zamanları belirlenir.

Vibrasyon kontrolü mobil bir cihazla istenilen zaman yapılabildiği gibi, bazı riskli bölgelerde sabit cihazlar ile sürekli olarak da kontrol edilebilir. Sürekli kontrol yönteminde belirlenen değerlerde bir artış olduğu zaman alarm sistemi ile santral işletmecisi uyarılır. Seyyar vibrasyon kontrolü ile ise kulenin ilk kurumlunda bir balans problemi olup olmadığı ve sonraki ölçümlerde de bu değerin değişip değişmediği gözlemlenir.

Periyodik vibrasyon kontrolü ile aşağıdaki noktalardaki uygunsuzluklar kolaylıkla belirlenebilir.

  • Kanatlardaki balans problemi
  • Kanat titreşimleri
  • Kanat açılarındaki farklılıklar
  • Kanat kaplamasındaki problemler
  • Rotordaki kaçıklıklar
  • Şaft eğrilikleri
  • Rulmanların durumu
  • Dişlilerdeki bozulmalar
  • Rotor/stator hataları
  • Yağlama problemleri

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.