Muayene / Gözetim
Bir çelik yapı projesini denetlerken nelere dikkat etmek gerekir?
Bir çelik yapı projesini denetlerken nelere dikkat etmek gerekir?
Çelik yapı projelerinde imalatı ve montajı yapan alt yükleniciler zaman zaman müşteri yada müşteri temsilcisi üçüncü taraf gözetmenler tarafından denetlenirler. Denetimlerde hem işin ilerleme durumu hem de şartnameye ve teknik şartlara uyulup uyulmadığı gözlenir ve raporlanır.
Bir yapı projesinin denetimi için aşağıdaki pratik kuralları uygulamak hem denetçi, hem de denetlenen tarafı için işleri kolaylaştıracaktır.
- Denetlenen taraf önceden haberdar edilmelidir. İşlerin durumu da göz önüne alınarak en az 2 hafta öncesinden denetim tarihinin bildirilmesinde yarar vardır. Denetim planı ve bilgilendirmesi yazılı olmalı ve en azından mail ile iletilmelidir. İstekler, yapılacaklar ve denetimin kapsamı açıkça belirtilmelidir. Eğer denetlenecek taraftan bir itiraz gelirse (denetim zamanı, süresi, kapsamı vs ile ilgili) bu anlaşmazlıklar denetim zamanı gelmeden çözülmelidir.
- Denetçi, ISO 9001 sistemini, imalat için gerekli standartları, konstrüksiyon, kaynak ve boya işlerini bilmelidir.
- Denetçi, denetim öncesinde hazırlanmalı, şartnameyi, kalite planını, prosedürleri, gerekli standartları, müşteri şartlarını okumalıdır.
- Eğer uygunsa denetime iki kişi gidilmeli, denetçilerden biri baş denetçi diğeri yardımcı olmalıdır.
- Her bulgu için kanıtlar toplanmalıdır. Fotoğraflar, dokümanların kopyaları, dijital kayıtlar rapora eklenmek üzere alınmalıdır.
- Denetim sırasında elde edilen bulgular kapanış toplantısında konuşulmalı, üzerinde anlaşmaya varılamayan noktalar rapora yazılmamalıdır.
- Denetim raporu denetimden sonra iki hafta içinde yayınlanmalıdır. Mümkünse rapor hemen hazırlanmalı ve karşılıklı imzalanmalıdır.
Bu genel kuralları uygulamak denetimin daha sağlıklı geçmesini ve her iki taraf içinde faydalı olmasını sağlayacaktır.
Bunun yanında denetçi, denetim sonuçlarını benzer projeler ve yükleniciler ile karşılaştırmalı uygulanabilir seviyeyi belirlemelidir.