Kalite Kontrol Planı ve ITP Arasındaki Fark Nedir?

Kalite Kontrol Planı ve ITP Arasındaki Fark Nedir?

Hem Kalite Kontrol Planları hem de Muayene ve Test Planları kaliteyi arttırmak için hazırlansa da, kalite planları daha genel dokümanlardır. Muayene ve Test Planı (Inspection and Test Plan – ITP) sadece yapılacak olan kontrollerin bulunduğu bir dokümandır.

kalite plani itp

Muayene ve Test Planı (Inspection and Test Plan – ITP)

Muayene ve Test Planı ile hata ya da uygunsuzluklar meydana gelmeden önce yapılacak tüm kontrollerin planlandığı dokümandır. Örnek olarak kaynaklı imalatta yapılacak tahribatsız testleri gösterebiliriz.

Muayene ve Test Planı basit, herkesin anlayabileceği ve projeye özel hazırlanmış bir dokümandır.

Kalite Kontrol Planı (QC Plan)

Kalite Kontrol Planı, ITP’de bahsedilen kontrolleri de içerir. Ancak bunun ötesinde iş başlamadan önceki ve bittikten sonraki aşamaları da kapsar. Bu planın içine personel, ekipman, tedarikçiler gibi unsurlar, işin teslim zamanı ve şekli, iş yapılırken kullanılacak talimat ve prosedürleri de içerir.

Kalite Planları, üretici firmaların genel dokümanları ve işleyişi ile daha ilgilidir. Benzer projeleri sürekli yapan firmalarda planın tüm içeriği zaten hazır bulunmakta, müşteri isteklerine göre bir araya toplanmalıdır.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.