EN 1090 Standardına Göre Kenar Sertliği Hangi Proseslerde Ölçülmelidir?

EN 1090 Standardına Göre Kenar Sertliği Hangi Proseslerde Ölçülmelidir?

EN 1090 Çelik Yapı Uygulamaları standardının 6.4.4 Kesilen Yüzeylerin Sertliği Maddesinde çelik tiplerine göre izin verilen maksimum sertlik değerleri belirtilmiştir. Asıl çelik sertliğinin çok üstünde olan bu sertlik değerleri, malzemede yapılan kesim işlemi sonucunda kontrol edilmelidir.

kesim yuzeyi sertlik

Kesim sonrası sınır değerlere ulaşan ya da geçen sonuçlar elde edilmesi durumunda kesim yönteminde bir uygunsuzluk olduğu söylenebilir.

Özellikle alevle kesim işlemi gibi ısıl girdi yapan proseslerde yüzey sertliğini artma ihtimali vardır. Standartta belirtildiği gibi ısıl işlem olmamasına rağmen makasla kesme ya da punc ile delik delme işlemleri de yüzey sertliği oluşturabilmektedir ve kontrol edilmelidir.

Talaş kaldırarak yapılan kesme işlemlerinde (matkap, daire testere, şerit testere gibi) zaten kesme işlemi sırasında bir soğutma da uygulandığı için malzeme yapısında ve sertliğinde bir değişme beklenmez. Bunun yanında çok ince malzemelere uygulanan mekanik kesme işlemleri için de yüzey sertliği şartı aranmaz. Ayrıca paslanmaz malzemeler için ne EN 1090 da ne de diğer standartlarda sertlik değeri belirtilmediği için sertlik değeri için test yapılmasına gerek yoktur.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.