TSE Tarafından Yayınlanan Yeni Standartlar 23.06.2017

Çelik ve aluminyum yapı sektörü ile ilgili TSE tarafından yeni yayınlanan yada tercüme edilen standartlar ile açıklamaları aşağıdaki gibidir. Bu dönemde yayınlanan en önemli standart elbette "EN 1090-5 Soğuk Şekillendirilmiş Alüminyum Elemanlar" standardı olmuştur. Bunun dışında ISO 15614-1:2017 standardı da bu dönemde yayınlanmış ancak henüz TSE tarafından kabul edilerek yayınlanmadığı için aşağıdaki listede yer almamıştır.

TS EN 1090-5 Çelik yapı ve alüminyum yapı uygulamaları - Bölüm 5: Soğuk şekillendirilen yapısal alüminyum elemanlar ve çatı, tavan, zemin ve duvar uygulamaları için teknik gereklilikler (Execution of steel structures and aluminium structures - Part 5: Technical requirements for cold-formed structural aluminium elements and cold-formed structures for roof, ceiling, floor and wall applications) standardı 22.05.2017 tarihinde TSE tarafından kabul edilerek yayınlanmıştır.

Bu Avrupa Standardı, çatı, tavan, taban ve duvar uygulamaları için ağırlıklı olarak statik yükleme koşulları altında çalışan soğuk şekillendirilmiş yapısal alüminyum bileşenlerin imalatı ve montajı için şartları belirtir. EN 1999-1-4'e göre yapılarda kullanılan sınıf I ve II ürünlerini kapsar. Delikli ve mikro profilli örtüler de bu bölüm tarafından kapsanmaktadır. Kaynaklı parçalar bu bölümden hariç tutulur ve EN 1090-3 tarafından kapsanır. Bu standart aynı zamanda, soğuk şekillendirilmiş profilli kaplamadan yapılmış çatılar, duvarlar ve tavanlar ile söz konusu elemanların bağlantıları ve ekleri dahil oldukları sürece bunların yük aktarımında yapılacağını ve bu elemanların bağlantılarını ve bağlantılarını da kapsar. Çelik ve alüminyum yapı elemanlarının bir kombinasyonuna izin verilir. Bu durumda EN 1090-4 ve bu doküman birlikte geçerlidir. Farklı malzemeler arasındaki etkileşimin sandviç paneller ve kompozit zeminler gibi yapısal davranışın ayrılmaz bir parçası olduğu kompozit yapısal elemanlar bu standardın kapsamı dışındadır.

yeni standartlar EN 1090 5

TS EN ISO 5577 Tahribatsız muayene - Ultrasonik Muayene – Sözlük (Non-destructive testing - Ultrasonic testing – Vocabulary) standardı 24.04.2017 tarihinde TSE tarafından kabul edilerek yayınlanmıştır.

TS EN ISO 16946 Tahribatsız muayene- Ultrason deneyi - Kademeli kalibrasyon blokları için özellikler (Non-destructive testing - Ultrasonic testing - Specification for step wedge calibration block) standardı 24.04.2017 tarihinde TSE tarafından kabul edilerek yayınlanmıştır.

TS EN ISO 9013 Isıl kesme - Isıl kesimlerin sınıflandırılması - Geometrik mamul şartnamesi ve kalite toleransları (Thermal cutting - Classification of thermal cuts - Geometrical product specification and quality tolerances) standardı 24.04.2017 tarihinde TSE tarafından kabul edilerek yayınlanmıştır.
Bu standart, alevle kesme, plazma kesme ve lazer kesme için uygun malzemelerdeki termik kesimlerin sınıflandırılması için geometrik ürün özelliklerini ve kalite toleranslarını verir. 3 mm'den 300 mm'ye kadar alev kesimlerine, 0,5 mm'den 150 mm'ye kadar plazma kesimlerine ve 0,5 mm'den 32 mm'ye kadar lazer kesimlerine uygulanır.

TS EN ISO 14916 Termal püskürtme-Çekme yapışma dayanımının tayini (Thermal spraying - Determination of tensile adhesive strength) standardı 24.04.2017 tarihinde TSE tarafından kabul edilerek yayınlanmıştır.

TS EN ISO 14917 Isıl püskürtme - Terimler, sınıflandırma (Thermal spraying - Terminology, classification) standardı 24.04.2017 tarihinde TSE tarafından kabul edilerek yayınlanmıştır.

TSE CEN ISO/TR 15608 Kaynak-Metalik malzeme gruplandırma sistemi için klavuz (Welding - Guidelines for a metallic materials grouping system) standardı 24.04.2017 tarihinde TSE tarafından kabul edilerek yayınlanmıştır.

TS EN ISO 8502-2 Çelik yüzeylerin hazırlanması- Boya ve ilgili malzemelerin uygulanmasından önce- Yüzey temizliği değerlendirilmesi için deneyler- Bölüm 2: Temizlenmiş yüzeylerdeki klorürün laboratuvarda tayini (Preparation of steel substrates before application of paints and related products - Tests for the assessment of surface cleanliness - Part 2: Laboratory determination of chloride on cleaned surfaces) standardı 24.04.2017 tarihinde TSE tarafından kabul edilerek yayınlanmıştır.

ISO 8502'nin bu kısmı, suda kolaylıkla çözünen ve bir çelik yüzey üzerinde bulunan klorür içeren tuzların saptanmasına yönelik bir yöntemi açıklamaktadır. Yöntem daha önce kaplanmış yüzeyler için de geçerlidir. ISO 8502'nin bu bölümünde, yüzeyin yıkanması için alanda veya laboratuvarda uygulanabilir bir yöntem bulunurken, klorür analizleri için çeşitli yöntemler denilmektedir.

TS EN ISO 8502-3 Çelik yüzeylerin hazırlanması- Boya ve ilgili malzemelerin uygulanmasından önce yüzey temizliği değerlendirme deneyleri- Bölüm 3: Boyamak için hazırlanmış çelik yüzeyler üzerindeki tozun değerlendirilmesi (basınca duyarlı bant metodu) [Preparation of steel substrates before application of paints and related products - Tests for the assessment of surface cleanliness - Part 3: Assessment of dust on steel surfaces prepared for painting (pressure-sensitive tape method)] standardı 24.04.2017 tarihinde TSE tarafından kabul edilerek yayınlanmıştır.

ISO 8502'nin bu kısmı, boyayla hazırlanan temizlenmiş çelik yüzeylerde kalan tozun değerlendirilmesi için bir yöntem açıklamaktadır. Ortalama toz miktarının değerlendirilmesi için resimsel derecelendirme sağlar. Ayrıca, toz parçacıklarının ortalama boyutunun değerlendirilmesi için tanımlayıcı sınıflar da sağlar. Tanımlanan yöntem, ISO 8501-1'de tanımlanan paslanma derecesi A, B veya C'ye karşılık gelen, temizlemeden önce bir çelik yüzey için yararlı niteliksel bir testtir. Bir "geçiş / başarısız" testi olarak veya bir yüzeyde bulunan tozun kalıcı bir kaydını sağlamak için kullanılabilir.

TS EN ISO 8503-5 Boyalar ve ilgili ürünlerin uygulanmasından önce çelik taban malzemelerin hazırlanması - Yüzey temizliğinin değerlendirilmesine ilişkin deneyler - Bölüm 5 : Yüzey profilinin tayini için tekrarlamalı bant yöntemi (Preparation of steel substrates before application of paints and related products - Surface roughness characteristics of blast-cleaned steel substrates - Part 5: Replica tape method for the determination of the surface profile) standardı 24.04.2017 tarihinde TSE tarafından kabul edilerek yayınlanmıştır.

Bu belge, ISO 8504-2'de verilen aşındırıcı patlatma temizleme prosedürlerinden birinin ürettiği yüzey profilini ölçmek için bir alan yöntemini açıklamaktadır. Yöntem, kopya bandı ve boya uygulanmadan önce yüzeyin pürüzlülüğünü veya başka bir koruyucu kaplamayı ölçmek için uygun bir ölçü kullanmaktadır.

TS EN ISO 8502-4 Çelik yüzeylerin hazırlanması - Boya ve ilgili malzemelerin uygulanmasından önce - Yüzey temizliği değerlendirme deneyleri - bölüm 4 : Boyanın uygulanmasından önce yoğunlaşma olasılığı tayini ile ilgili kılavuz (Preparation of steel substrates before application of paints and related products - Tests for the assessment of surface cleanliness - Part 4: Guidance on the estimation of the probability of condensation prior to paint application) standardı 24.04.2017 tarihinde TSE tarafından kabul edilerek yayınlanmıştır.

ISO 8502'nin bu kısmı, boyanacak bir yüzey üzerinde yoğuşma olasılığının tahmini konusunda rehberlik etmektedir. İşyerindeki koşulların boyama için uygun olup olmadığını belirlemek için kullanılabilir.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.