Çelik Yapılarda NCR – Non Conformity Report

NCR, Uygunsuzluk Raporu Nedir?

Gerçekleşmiş olan bir hatanın kısaca tanımlandığı, hata sebebi, nasıl giderilebileceği gibi bilgileri içeren rapordur.

celik yapilarda NCR

Bir Çelik Yapı Projesinde Ne Hatalı Yapılabilir?

Genelde imalatçılar "bizde pek hata olmaz" diye başladıkları cümlelerine, "şu projede bu olmuştu, diğer projede müşteri şundan şikayet etmişti..." gibi devam etmektedir.

Kalite açısından bir çelik yapı malzemesi üretimi ve montajında yapılabilecek temel hatalar aşağıdaki gibidir.

  • Dizayna ve teknik resimlere göre imal edilmemiş malzeme
  • Tolerans dışında imal edilmiş malzeme
  • Onaylanan yöntem ve sıralamanın takip edilmemesi
  • Onaylı ITPye uyulmaması
  • Müşteri tarafından verilen diğer dokümanlara uyulmaması, formların doldurulmamsı
  • Proje dışında hatalı malzeme kullanılması
  • Malzeme, imalat ya da montaj ile ilgili bir testin geçememesi
  • Dizayn hataları
  • Yapılacak işi tarif eden gerekli teknik dokümanların bulunmaması

Tespit edilen bir durumun uygunsuzluk olup olmadığını kim belirler?

Bu durum bir kişi ya da ekibin kararı olmamalıdır. Proje başlamadan önce tüm durumlar gözden geçirilip şartnamede belirtilmelidir. Ancak yapılan değişiklikler, eksik bırakılan dokümantasyon, kötü planlama sonucunda tüm durumlar genelde belirtilmemiştir.

Bu gibi durumlarda uygunsuzlukları müşterinin şantiye şefi ya da müşteri adına kontrol faaliyetlerini yürüten üçüncü taraf gözetim personelleri uygunsuzlukları yazar.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.