EN 15085 Standardına Göre Üreticinin Belgelendirilmesi

EN 15085 Standardına Göre Üreticinin Belgelendirilmesi

EN 15085 Demiryolu Araçları Ve Bileşenlerinin Kaynaklı İmalatı standardına göre belgelendirme ihtiyacı olan firmalar EN 15085 standardına göre akredite olmuş belgelendirme firmalarından denetim talep edebilirler. Bu belgelendirme firmaları kendilerine verilen yetkiye dayanarak üretici firmada gerekli denetimleri yaparlar ve uygun görülmesi halinde firmaya belge düzenlerler. İlk denetimin devamında periyodik gözetim denetimleri ve gerekiyorsa doğrulama denetimlerini gerçekleştirerek belgenin geçerliliğini teyit ederler.

EN 15085 belgelendirme

Belgelendirme Prosedürü ve Doğrulama

Kaynaklı imalat üreticilerini belgelendirme ile ilgili prosedürü EN 15085­2 madde 6’da anlatılmıştır. Üretici belgelendirme kuruluşu kaynaklı imalat üreticilerinin EN 15085 seri standart gerekliliklerini karşıladığını göstermek amacı ile denetlemek ve doğrulamak zorundadır.

Belgelendirme Kuruluşları

Belgelendirme kuruluşları EN ISO 17065 standardına göre akredite ürün belgelendirme kuruluşu olması ve kapsamlarında EN 15085 standardını bulundurmak zorundadırlar.

Başvuru

EN 15085­2’ye göre tren yolu araçlar ve bileşenleri kaynağı ile ilgili belgelendirme başvurusu belgelendirme firmasının iç prosedürlerine göre yapılır.
EN 15085­2’ye göre yapılan bu başvuru ile kaynaklı imalat üreticisi belgelendirme kapsamını (kaynak süreci, boyutlar ve CEN ISO/TR 15608’e göre malzeme grupları) tanımlar.

Belgelendirme prosedüründe kaynaklı imalat üreticisi kaynakçı yeterlilik testlerini, kaynak prosedürü şartnamesini ve üretim kaynak testlerini sunabilmelidir.

Denetim

Belgelendirme sürecinin sonraki aşaması denetimdir. Bu denetimde kaynak koordinatörlerinin teknik bilgileri ve yeterlilikleri üretici tarafından EN 15085­2 madde 5.1.2’nin bir gerekliliği olarak ispatlı bir şekilde gösterilmelidir.

Denetimin kapsamı belgelendirme seviyesi, uygulama alanı, kaynakçı personel sayısı, kaynak prosedürleri, kaynak atölyeleri ve kullanılan malzemelerin kapsamına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Yapılan denetimlerin bir parçası olarak aşağıda belirtilenler doğrulanmalıdır:

  • Geçerli Yeterlilik Test Sertifikaları olan mevcut personel
  • Üretimi ve üretim kalitesini etkileyen ekipmanlar
  • Kaynak prosedürü şartnameleri, kaynak prosedürlerinin yeterliliği
  • Kaynak Planlama dokümantasyonu (çizimler, kaynak işlem planı, test ve kontrol planı)
  • EN ISO 3834­2,­3 ve/veya ­4 kalite gerekliliklerine uygunluk

Dokümantasyon

Belgelendirme kuruluşu profesyonel ve teknik değerlendirmelerini raporlar. Bu raporun resmi bir kopyası üreticiye, bir kopyası da Ulusal Güvenlik Kuruluşuna verilir.

Nihai Değerlendirme

Denetim sonuçları kaynak koordinatörleri ve eğer mümkünse üst yönetimle beraber görüşülerek son kez değerlendirilir.

Sertifikanın Yayımlanması

Başarılı geçen denetimden sonra, belgelendirme kuruluşu sertifikayı yayımlar.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.