Ham Malzeme ve Cıvatada CE Belgeli ya da CE Belgesiz Ürün Arasındaki Fark Nedir?

Ham Malzeme ve Cıvatada CE Belgeli ya da CE Belgesiz Ürün Arasındaki Fark Nedir?

Çelik yapı sektöründe kullanılan ham malzeme üretim standartları, çelik yapıların CE belgelendirilmesi gündeme gelmeden çok önce yayınlanmıştır. Örneğin EN 10025 Sıcak haddelenmiş yapı çelikleri standardı yıllardan beri kullanılmakta ve hem üreticiler hem de kullanıcılar tarafından oldukça iyi bilinmektedir.

CE belgeli belgesiz malzeme

Ayrıca bu malzemelerin sertifikalandırma esaslarını tanımlayan EN 10204 Metalik ürünler-Muayene ve deney belgelerinin tipleri standardı da neredeyse tüm satınalma işlemlerinde standart madde haline gelmiştir.

Konu çelik yapılar olduğunda CE belgelendirmesi ham malzeme ile ilgili neredeyse hiçbir kalite değişikliğine yol açmamış, sadece bazı kayıtlar ve işaretlemeler ilave edilmiştir.

CE Belgeli Cıvatalar

Yapı Malzemeleri Regülasyonu sadece M12 ve daha üstü çaplardaki cıvatalar için CE belgelendirmesini öngörmüştür. 2013 yılına kadar ön germesiz cıvatalar için DIN standartları yoğun olarak kullanılmaktaydı. Ancak Regülasyon’un devreye girmesi ile birlikte Avrupa Standartlarına uygun cıvataların kullanımı zorunlu hale geldi.

Ön germesiz cıvatalarda Avrupa Standardı olarak EN 15048 Ön yüklemesiz yapısal cıvatalama birleşimleri geçerli olup, kalitesinden emin olmak için gerekli testleri yapılmış ve EN 10204 3.1 sertifikasına sahip cıvatalardır. Genellikle EN 10204 3.1 sertifikalandırma yöntemi kullanılsa da EN 10204 2.2 sertifikası da birçok durumda geçerlidir. Bir ön germesiz cıvatanın Yapı Malzemeleri Regülasyonu’na uygun olduğunu anlamak için üzerindeki “SB” soğuk damgasını aramak gerekir. Örneğin çok kullanılan yapı cıvata ve somunlarda “8.8 SB” markasını görmek mümkündür.

Ön germeli cıvatalar genellikle EN 14399 Ön yüklemeli yüksek dayanımlı yapısal cıvatalama takımları standart serisine uygun üretilmektedir. Bu cıvatalar için de Yapı Malzemeleri Regülasyonu ilave bir gereklilik getirmemiş, sadece kayıtlar arasında ilave değişiklikler vardır. Diğer cıvata gruplarında ve ham malzemelerde olduğu gibi ön germeli cıvatalarda da yapılan testler EN 10204 standardına uygun olarak sertifikalandırılmalıdır.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.