Farklı Kalitede Çelik Kullanılan Ürüne Performans Beyanı Nasıl Yazılır?

Farklı Kalitede Çelik Kullanılan Ürüne Performans Beyanı Nasıl Yazılır?

Çelik yapı projelerinde bir bina içinde farklı malzeme kaliteleri bulunabilir. Tasarım aşamasında karmaşayı engellemek için özellikle sac malzemelerin tamamı aynı kalite seçilebilir ancak projede boru yada profil malzeme de varsa bunların kalitesi farklı olabilir.

farkli kaliteler

Aynı projede farklı malzeme kalitesinin kullanıldığı durumda Yapı Malzemeleri Yönetmeliği ve EN 1090 standardına göre Performans Beyanı ve CE etiketi yazılması aşamasında karışıklık yaşanmakta. Uygulayıcılar birbirlerinden farklı olarak üç ayrı yöntem izleyerek farklı beyanlarda bulunabiliyorlar.

  • Performans Beyanına ve CE etiketine en düşük kalitedeki malzemeyi yazmak.
  • Beyan ve etikette her iki kaliteyi de ayrıca belirtmek.
  • İki farklı Performans Beyanı ve Etiketi hazırlayıp her ikisini de müşteriye vermek.

Burada ilk maddedeki gibi en düşük kaliteyi yazmak beyanın eksik olmasına neden oluyor. Tüm projenin aynı düşük kalitedeki malzemeden imal edildiğini ve tek bir kalite malzeme kullanıldığı izlenimi yaratıyor.

İkinci seçenekte her iki kalite de yazılarak beyandaki eksiklik tamamlanıyor ancak hangi kalitenin nerede kullanıldığı ile ilgili açıklayıcı bilgi bulunmuyor.

Üçüncü seçenek olan iki ayrı doküman hazırlamak aynı projenin iki ayrı kaliteden iki kez imal edilmesi gibi duruyor. Bu her iki beyanın beraber bulunamama durumlarında da yine birinci seçenekteki gibi eksiklik durumu oluşuyor.

En sağlıklısı mümkün olduğunca detay açıklama yaparak, örneğin profil malzemeler S275, sac malzemeler S235; ya da çatı makaslar S355, kolonlar S275 gibi ayırmak. Eğer mümkünse bina bölümlerini ayrı isimlendirip kendi içinde gruplayarak tek kalite yazmak ve karışıklığı önlemek.

Yapılan imalatın bir bina değil de bir kompanent olması durumunda ise beyan her bir kompanent için ayrı ayrı düzenlendiği için karışıklık meydana gelmiyor.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.