Çelik Yapı Ev Yaptırmak İstiyoruz

Çelik Yapı Ev Yaptırmak İstiyoruz

Bir çelik bina ya da villa yaptırmak istiyorsunuz, ancak çeşitli fiyat ve modeller arasından seçim yapmakta zorlanıyor musunuz?

Çelik malzemeden ev yada villa inşa ettirmek isteyen tüketiciler, birbirine çok benzeyen ürünler ve farklı fiyat aralıkları ile karşılaşmaktadır. Belki de hayatları boyunca bir kez yapacakları bu alışverişte, doğru ürünü almak ve yıllarca güven içinde kullanmak için satış personellerine ve kulaktan dolma bilgilere güvenmek zorunda bırakılmaktadırlar.

hafif celik villa standardi

Her üründe olduğu gibi çelik yapı sektöründe de yasalar ve standartlar mevcuttur. Tabii ki bu standartları tüketicinin bilmesini bekleyemeyiz. Bunun yerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, İl Müdürlüklerinin, Piyasa Gözetimi ve Denetimi Birimlerinin, üretici firmaların bu yasa ve standartları bilmesi ve takip etmesi gerekmektedir. Tüketicilerin de alacağı ürün ile ilgili belge ve sertifikaları önceden istemesi karar verme ve standartlara uygun ürün alma aşamasında önemlidir.

Günümüzde Türkiye’de neredeyse her ilde çelik bina ve villa üreten firmalar vardır. Uygulama kolaylığı nedeniyle tercih edilen çelik yapılar, aynı zamanda depreme karşı da oldukça güvenlidir. Ne yazık ki şu anda Türkiye’de çok az sayıda hafif çelik bina/villa üreticisi firma ilgili standartlara göre belgeli ürün üretmektedir.

İşin Yasal Boyutu

"Yapı Malzemeleri Yönetmeliği" ve "Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (305/2011/AB) Kapsamında Uygulanacak Teknik Şartnamelerin Yayımlanması Hakkında Tebliğ" kapsamında, çelik ve alüminyum malzemeden imal edilen yapı malzemeleri için 01.07.2015 tarihinden itibaren EN 1090 standardının uygulanması, bu standarda göre "Fabrika Üretim Kontrolü (FÜK) (Factory Production Control - FPC) belgesi" alınması ve üretilen ürün ile birlikte Performans Beyanı (uygulanabilir ise CE etiketi ve markası) verilmesi zorunludur.

Gümrük birliği anlaşması nedeniyle Avrupa Ekonomik Birliği ülkeleri ve Türkiye'de CE markasız ürün satılamaz.

Bazı firmalardaki satış personelleri de üretim standartlarını yeterince bilmedikleri için “EN 1090 Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları” standardını müşteriye ham malzeme, makina adı, tasarım standardı veya marka gibi lanse etmektedirler.

EN 1090, malzeme ya da makina ile ilgili değil, ham malzemenin ve diğer çelik malzemelerin fabrikada işlenip üretilmesini kapsayan bir standarttır, tamamen uygulamaya yöneliktir. Kesme, bükme, delik delme, kaynak, cıvatalama, montaj gibi işlem adımlarını ve bunların kontrolünü tanımlar. Ayrıca tasarımın da Avrupa standartlarına (Eurocode) uygun olmasını şart koşar.

Tüketici bir çelik yapı parça, bileşen ya da ürününü alırken mutlaka ürün ile ilgili Performans Beyanı ve bu beyan üzerinde firmanın EN 1090 FÜK sertifikasının numarasını aramalıdır. Müşterilerin aldığı ürünün standartlara uygunluğunu ve belgelerini sorgulaması ile firmaların da kalite bilinci artacaktır.

Belgeli firmalar arasında da kaplama, izolasyon malzemesi, çatı malzemesi gibi farklılıklar bulunmaktadır ancak bu malzemelerin test sonuçları karşılaştırılarak kolaylıkla seçim yapılabilmektedir.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.