Kaynakta Biçim Değişiklikleri

Kaynakta Biçim Değişiklikleri

Kaynağın doğru ve düzgün şekilde uygulanabilmesi için dikiş ilerledikçe kenarların birbirine göre durumu değişmemeli aralarındaki açıklık hep aynı kalmalıdır. Bunu sağlamak için puntalama işlemi yapılır.

kaynak cekmeleri

Tespiti güç veya ağır parçalarda puntalamadan önce bunların uygun aralığa getirilebilmesi için işkenceler kullanılır. Diğer taraftan küçük iş parçalarında şekil değişiklikleri olmaması için kalıplardan yararlanılır.

Punt alama işlemininde belirli kurallar vardır. Bunlar:

Kayanaklı birleştirmenin başarılı olabilmesi için, kesinliklepunt alama yapılmalıdır.
Punta dikişleri aralıklı ve kısa olmalıdır.
Kayanak işleminde kullanılacak elektrod cinsi ile puntalamada kullanılan elektrod cinsi aynı olmalıdır.

Punt alama işlemi yapılırken iki iş parçasının birbirine yaklaşmaması için gerekli önlem alınmalıdır.

Puntanın ne kadar aralıkla olacağının tespiti iş parcasının kalınlığına bağlı olarak belirlenir. Burdaki amaç iş parçası puntalandıkt an sonra aralığın korunmasıdır. Kaynaklı birleştirme yapılacak iş parcasının kalınlığı;

  • 5 mm’den az ise; punta aralığı, parca kalınlığının 30 katı alınır.
  • 5 mm’den fazla ise; punt aralığı, parca kalınlığının 20 katı olarak alınır.

Kaynak Sonrası Biçim Değişiklikleri

Kaynak yerinin erimesi esnasında, ısıdan et kilenen met al genleşir; fakat soğuk kısımlar genleşmeye engel olur ve dolayısıyla kaynak edilen iş parçasında çekme ve çarpılma meydana gelir. Kaynak sonrası ortaya çıkan çekme ve çarpılmalar, görünüşlerine göre şu şekilde sınıflandırılır:

  • Enine çekme
  • Boyuna çekme
  • Açısal çekme

Parçada kaynak dikişine dik eksen boyunca ortaya çıkan çekmeye enine çekme denir.

Parçanın kaynak dikişi yönündeki ekseni boyunca çekmesi, boyuna çekme diye adlandırılır.

Açısal çarpılma, enine çekmenin bir özel şekli olup, parçanın ilk başlangıçtaki durumuna göre bir açı kadar çekmesidir. Ortaya çıkan açısal çarpılmanın büyüklüğü kaynak ağzının şekline, pasoların miktar ve sırası ile parça kalınlığına bağlı olarak değişir.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.