Eurocode’a Göre Tasarımın Temelleri

Eurocode’a Göre Tasarımın Temelleri

Eurocode, Avrupa Yapı Malzemeleri Yönetmeliği ile yasallaştırılan, tüm Avrupa’da ve Avrupa dışında da bazı ülkelerde de kullanımı zorunlu tutulmuş bir standart serisidir. EN 1990 (Eurodode 0) ile başlayan seri EN 1999’a kadar devam eder. Her bir standardın da alt bölümleri vardır.

tasarimin temelleri

EN 1990, yapının tasarım ve uygulamasının, yapının önceden belirlenen hizmet ömrü esas alınarak yapılması gerektiğini belirtir. Bunun yanında yapının işlevini yerine getirememesi durumu, yapının istenen süre boyunca beklenen performansı garanti etmesi, yapının dış etkilere karşı beklenen dayanımı göstermesi gibi kriterler de tasarım aşamasında belirlenmelidir.

Limitlerin belirlenmesi için EN 1990 eylemlerin miktar ve kombinasyonu, kullanılacak malzemelerin mekanik özelliklerinin belirlenmesi, yapının ve bileşenlerinin geometrisinin belirlenmesi gerekir.

Yapı tasarımına başlamadan önce EN 1990 Annex B’de tarif edilen yapının önem sınıfı müşteri ile beraber belirlenmeli ve buna bağlı olarak tasarım ve kontrol seviyeleri not edilmelidir. Önem sınıfı ile birlikte yapının çalışma durumu ve hesaplar sonucunda kullanılacak malzeme kaliteleri ve imalat yöntemleri bilgileri de toplanarak yapının uygulama sınıfı tespit edilmelidir. Uygulama sınıfı, çelik yapılar için EN 1090-2 standardındaki gereklilikleri belirler.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.