ISO 3834, EN 1090 ve Bakım Prosesi İlişkisi

ISO 3834, EN 1090 ve Bakım Prosesi İlişkisi

Tüm kalite sistemlerinde makina ve ekipmanın bakımı ile ilgili maddeler bulunmaktadır. Genelde imalatçılar bu standartlar ile bakım işlerinin ilişkisini değerlendirememekte ve imalat kalitesinin ön planda olduğu bir standartta bakıma yer verilmesini anlamsız bulmaktadırlar.

kaynak bakim iliskisi

Ancak standartların gereklilikleri bir bütün halinde irdelendiğinde; hemen hemen her adında bazı parametrelerin test edilmesi, yapılan testler sonucunda uygun bulunan ve uygulanabilir olan değerlerin bundan sonraki imalat aşamalarında kullanılması ön görülmüştür. Yapılan ara kontroller de önceden kontrol edilmiş değerlerin doğru olduğu ilkesine göre yapılmaktadır.

Dolayısıyla bakım eksikliğinden kaynaklı bir makinada oluşabilecek hata, bir ara kontrol noktasına gelinceye kadar fark edilmeyebilir ve bu arada imal edilen ürünlerin tamamını etkileyebilir. Ekranında doğru akım değerini göstermeyen bir kaynak makinası, doğru basıncı göstermeyen bir pres veya istenen hassaslıkta çalışmayan bir matkap ya da kesim makinası hata fark edilinceye kadar birçok ürünü etkileyebilir.

Ekipmanların bakımı ile ilgili planlar, WPS'lerdeki parametrelerin ölçüldüğü cihazların bakımının yapıldığını garanti etmelidir. Bu planlar, en azından kaynak konstrüksiyon kalitesini doğrudan etkileyecek aşağıdaki ekipmanlara uygulanmalıdır:

Isıyla kesme makinalarının, otomatik kaynak aparatlarının ve benzeri makinaların kılavuzlarının durumu,
Kaynak makinalarının kullanımı için gerekli olan ampermetre, voltmetre, debi ölçer gibi cihazların durumu,
Kabloların, hortumların ve bağlantıların durumu,
Yarı otomatik ve tam otomatik kaynak ekipmanlarının kontrol sistemlerinin durumu,
Termokupulların ve diğer sıcaklık ölçme cihazlarının durumu,
Tel besleme ünitelerinin durumu.

Ayrıca ISO 9001, ISO 3834, EN 1090 gibi firmayı ve sistemi denetleyen, standarda göre imalatı ve kapasiteyi sınıflandıran standartlar, müşterilere firmanın işi yeterli seviyede yapıp yapamayacağı ile ilgili bilgiler de sunmaktadır. Birçok durumda iş almanın, mal satmanın ya da ihaleye girmenin ön şartı olarak bu standartlar ve sertifikalar aranmaktadır. Müşteri istekleri olarak işin kalitesinin yanında yapılabilirliği ve süresi de önem taşımaktadır. Özellikle taahhüt sektöründe işin süresi önemli bir kriter olduğundan bakım eksikliğinden kaynaklı yaşanacak bir arıza durumu gecikmelere sebep verecektir. Bu durum planlı bakım süreleri imalat süresi içine eklenerek giderilebilmektedir.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.