EN 1090 ve İşiniz İçin Önemi

EN 1090 Ve İşiniz İçin Önemi

Eğer yapısal çelik işi ile uğraşıyorsanız 01 Temmuz 2014 tarihinin öneminden haberdarsınızdır: belge yoksa, iş de yok!

EN 1090 Steel Bridges

Yapı Malzemeleri Direktifi (CPD), 1989 yılında bina ve inşaat işlerinin bütünlüğünü sağlamak ve Avrupa Birliği genelinde ortak bir çerçeve tasarlamak amacıyla tasarlandı. 2011 yılında ise Direktif, Yapı Malzemeleri Regülasyonu olarak yeniden yayınlandı.

Eğer ürettiğiniz yada tedarik ettiğiniz ürünler Yapı Malzemeleri Regülasyonu kapsamına giren çelik ya da alüminyum bileşenler ise EN 1090 standardını uygulamanız yasal bir gerekliliktir. Bu standarda bağlı olarak da ürünlerinizde CE markası bulunması gerekir.

EN 1090'ın Tanımı Ve Alt Bölümleri

EN 1090 Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları standardı yapısal çelik ve alüminyum bileşenlerini kapsayan bir armonize Avrupa standardıdır. Standart üç ana bölümden oluşur:

EN 1090-1 Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları - Bölüm 1: Yapısal bileşenlerin uygunluk değerlendirme gerekleri
EN 1090-2 Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları - Bölüm 2 - Çelik yapılar için teknik gerekler
EN 1090-3 Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları - Bölüm 3: Alüminyum yapılar için teknik gerekler

EN 1090 Hangi İş Kollarını Doğrudan Etkiler?

Standart çelik ve alüminyum yapı malzemesi imal eden ve ürettikleri ürünleri Avrupa Ekonomik Birliği ve Türkiye'ye satan tim firmaları ilgilendirmektedir. Ayrıca yapı sektöründe çalışan;

  • İnşaat, makina, imalat mühendisleri
  • Yöneticiler, müdürler, şantiye şefleri
  • Kalite güvence ve kalite kontrol personelleri
  • Satın alma ve tedarik personelleri
  • Kontrol, gözetim ve tahribatsız muayene personelleri

Standart hakkında yeterli bilgi sahibi olmalıdır.

ISO 9001 sertifikasına sahip olmak gerekir mi?

CE markalaması için herhangi bir kalite yönetim sistemine sahip olmanız gerekmez. Ancak CE markalamanın temeli olan Fabrika Üretim Kontrol (FPC) sistemi ile ISO 9001 sistemi arasında benzerlikler vardır. Şirketin ISO 9001 sistemini işletiyor olması hazırlık ve belgelendirme aşamasında kolaylık sağlar. ISO 9001 sistemi için geliştirdiğiniz birçok talimat ve prosedür küçük ilaveler ile EN 1090 standart gereksinimlerine uyumlaştırılabilir.

Üretim Süreci Boyunca İzlenebilirlik, Uygunluk Ve Doğrulama

EN 1090 standardı üretimin her aşamasında ürünün izlenmesini, ve gerekli kontrollerin yapılmasını ister. Bu izleme ve kontrolleri ham malzemenin alınmasından, ürünün son kontrollerinin yapılıp müşteriye teslim edilmesine kadarki tüm süreçleri kapsar.

Ürün uygunluğunun değerlendirilmesi aşağıdaki süreçleri de içine alan geniş bir yapıdır.

  • Malzeme sertifikaları, testleri ve depolanması
  • Personel eğitimi ve sertifikaları
  • Cihaz kalibrasyonları
  • Sarf malzeme sertifikaları ve kontrolleri
  • Kalite kontrol ve ürün testleri
  • Kayıtların ve dokümanların kontrolü
  • Ürün tanımlama ve işaretleme
  • İç denetim
  • Uygun olmayan ürün kontrolü

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.