Rüzgar Enerji Santrallerinde Yapılan Periyodik Kontroller

Rüzgar Enerji Santrallerinde yapılan periyodik kontroller bağımsız bir teknik uzman tarafından yapılmalıdır. Bu teknik uzmanın, kule, kanat, mekanik ekipman, flanş bağlantıları ile ilgili yeterli teknik bilgiye sahip olması beklenir.

ruzgar enerjisi periyodik kontrol

Rüzgar enerjisi teknik bilgileri ışığında hazırlanan çeklistler ve kontrol tabloları yardımıyla kontrol gerçekleştirilir. İnspektör gerekli gördüğünde çeklist haricinde de bazı kontroller yapabilir. Tüm bu kontroller Rüzgar Türbinlerinin Sertifikalandırılması ve ilgili EN standartlarına göre yapılır.

Kontrol planı hazırlanırken elektrik üretimi ile ilgili kritik parçalar, emniyet sistemleri ve sistem emniyeti göz önüne alınır.

Teknik Uzman tarafından hazırlanacak raporda en azından aşağıdaki temel bilgilerin bulunması gerekir:

  • Rüzgar türbininin üreticisi, tipi, seri numarası
  • Santral sahibinin adı ve iletişim bilgileri
  • Santralin konumu, yeri
  • Türbinin çalışma saati ve ürettiği enerji miktarı
  • Kontrol tarihi
  • Kontrol yapılan günün hava koşulları
  • Kontrol sırasında bulunan kişilerin isimleri
  • Yapılan kontrolün kapsamı hakkında detaylı bilgi
  • Bulunan hatalar, uygunsuzluklar
  • Kontrol hakkında notlar
  • Hataların giderilmesi için süreler
  • Kontrolün sonucu ve değerlendirmesi

Yapılan kontroller ve hazırlanan raporlar santral sahibi tarafından dosyalanmalı ve gerektiğinde resmi makamlara ve sigorta şirketlerine sunulmalıdır.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.