EN 1090-2 Standardı
Deklarasyon Nedir?
Deklarasyon Nedir?
AT Uygunluk Beyanı (Deklarasyon): Teknik Dosya'nın tüm öğelerinin (dokümantasyon, risk analizleri, ilgili CE testleri, kullanım kılavuzu vs.) tamamlanmasıyla beraber ürünlerin üstüne CE işareti iliştirilir.
Ürünün CE Belgesi olduğunu beyan eden ve resmiyete döken ise üreticinin/yetkili temsilcinin imzaladığı AT Uygunluk Beyanı'dır.
AT Uygunluk Beyanı belgesini kesinlikle üretici imzalamak zorundadır.
Uygunluk Beyanı temelde şu öğeleri barındırmalıdır:
- Beyanı düzenleyen üreticinin veya yetkili temsilcisinin adı ve adresi;
- Ürünün tanımı (adı, tipi veya model numarası ve grup veya seri numarası, kaynaklar ve parça numaraları gibi tamamlayıcı bilgiler);
- Riayet edilen tüm hükümler; Kesin, tam ve açıkça tanımlanmış bir şekilde olmak üzere, atıfta bulunulan standartlar ve öteki normatif dokümanlar (ulusal teknik standartlar ve spesifikasyonlar gibi); Mümkünse, sağlanabilecek bütün tamamlayıcı bilgiler(örneğin; tip, cins, kategori, model);
- Beyanın düzenlenme tarihi;
- Yetkili kişinin imzası, unvanı veya eşdeğer bir işareti ve beyanın sade CE üretici veya icabında yetkili temsilcinin sorumluluğunda düzenlendiğini belirten bir ifade.
AT Uygunluk Beyanında bulunacak öteki yararlı bilgiler uygunluk değerlendirme sürecine dahil olması halinde onaylanmış kuruluşun adı, adresi ve kimlik numarası ve teknik dosyayı saklayacak olan kişinin adı ve adresidir.
Bir ürüne birden fazla Yeni Yaklaşım Direktifinin uygulandığı durumlarda üretici veya yetkili temsilcisi bütün beyanları bir tek dokümanda toplayabilir. Ancak, eğer direktif özel bir AT Uygunluk Beyanı formatı düzenlemişse (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar Direktifinde olduğu gibi) bu mümkün olmayacaktır. Yine, AT Uygunluk Beyanı sade CE bir direktifi kapsayıp kapsamadığı bilgisini de sağlamak zorundadır. Böyle bir durumda, beyan üreticinin Topluluk mevzuatına uyup uymadığını veya geçiş dönemi boyunca hangi mevzuatı uygulamayı seçtiğini doğrulamak için öteki direktiflere bir atıf içermelidir.
AT Uygunluk beyanı gözetim kurumları istediğinde derhal sunulmak üzere hazır bulundurulmalıdır. Ayrıca, Makinalar, Gaz Yakan Aletler, Patlayıcı Ortamlarda Kullanılan Ekipmanlar, Gezinti Tekneleri, Asansörler ve Yüksek Hızda Ray Sistemleri Direktifleri AT Uygunluk Beyanının ürünle birlikte bulunmasını (ürüne eşlik etmesini) gerektirmektedir.
AT Uygunluk Beyanı Topluluk resmi dillerinden birinde düzenlenmek zorundadır. Topluluk direktifleri beyanın dili ile ilgili olarak daha sıkı hükümler içermiyorsa, Üye Devletlerin özel bir dil kullanma ihtiyaçları AT Anlaşmasının 28 ve 30 uncu maddelerine göre her durum için ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Ancak, uygunluk beyanını taşıması gereken ürünler için beyan kullanılacak olan ülkenin resmi dilinde olmak zorundadır. Bu durumlarda, üretici, yetkili temsilcisi veya dağıtıcı tarafından bir tercüme temin edilmelidir. Ayrıca, beyanın orijinal dilde bir örneği de sunulmalıdır.
CE Terimleri Tanımları Nelerdir?
CE işaretleme konusunda karşılaşılacak bazı terimler aşağıda tanımlanmaktadır:
- Yetkili Kuruluş: Ürünlere ilişkin mevzuat hazırlamaya ve yürütmeye yasal olarak yetkili bulunan kamu kurum veya kuruluşu
- Onaylanmış Kuruluş: 4703 sayılı Kanun ve 2001/3531 sayılı Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları ile Onaylanmış Kuruluşlara Dair Yönetmelikte belirtilen hükümler çerçevesinde; test, muayene ve/veya belgelendirme kuruluşları arasından, uygunluk değerlendirme faaliyetlerinde bulunmak ve AT Tip İnceleme Belgesi düzenlemek üzere yetkili kuruluşça belirlenerek, yapılacak bir protokol ile yetkilendirilen özel veya kamu kuruluşu.
- Modül (Uygunluk Değerlendirme Prosedürü): İlgili direktif gereğince, ürünün taşıdığı risklere göre hangi uygunluk değerlendirmesi işlemlerine tabi tutulacağını gösteren yollardan her biri. Uyumlaştırılmış Avrupa Standardı: Avrupa Birliği Komisyonunun talimatı üzerine bir Avrupa Standardizasyon Kuruluşu (CEN, CENELEC, ETSI) tarafından hazırlanan ve Avrupa Toplulukları Resmî Gazetesinde ismi yayımlanan standart.
- Uyumlaştırılmış Ulusal Standart: Bir Uyumlaştırılmış Avrupa standardını uyumlaştıran ve Türk Standardı Enstitüsü tarafından Türk Standardı olarak kabul edilip yayımlanan standart.
- Ulusal Standart: Türk Standardları Enstitüsü tarafından hazırlanan standartlar.
- Uygunluk Değerlendirmesi: Ürünün, bu ilgili direktif hükümlerine uygunluğunun test edilmesi, muayene edilmesi ve/veya belgelendirilmesine ilişkin her türlü faaliyet.
- AT Uygunluk Beyanı: Üreticinin, piyasaya arz ettiği ürünün, ilgili direktif hükümlerine uygunluğunu beyan ettiği belge.
- AT Tip İncelemesi Belgesi: Onaylanmış kuruluş tarafından düzenlenerek üreticiye verilen, ürünün ilgili direktif hükümlerine uygunluğunu gösteren belge.
- Piyasa Gözetimi ve Denetimi: Yetkili kuruluş tarafından, ürünlerin piyasaya arzı veya dağıtımı aşamasında veya ürün piyasada iken, ilgili direktif hükümlerine uygun olarak üretilip üretilmediğinin ve güvenli olup olmadığının denetlenmesi veya denetlettirilmesi.