Denetim bekleyen firma CE markalaması yapabilir mi?

Denetim bekleyen firma CE markalaması yapabilir mi?

Çelik yapı malzemelerinde 4 yıllık geçiş süresi tamamlanarak, CE markalama zorunluluğu başladı.

Şirketiniz yapı direktifine göre tüm çalışmalarını tamamlamış, hatta denetim başvurusunda bulunmuş bile olabilir. Bu durumda bile denetimi olumlu olarak sonuçlandırıp belgeniz yayınlanmadan ürünlerinize CE markalaması yapamazsınız.

denetim belgelendirme

Özellikle Avrupa Birliği ülkelerine yapacağınız satışlarda gerekli olan CE markalaması, çelik yapılarda self-declaration şeklinde olsa bile, "Sistem 2+" gereklilikleri kapsamında olup, bir onaylı denetim firması tarafından Fabrika Üretim Kontrolü belgelendirmesi gerektirmektedir.

Avrupa Birliği tarafından tanınan geçiş süresinin tamamlanması ve yasal sürecin başlaması ile birlikte denetim firmalarının da yoğunlukları artmaya başladı.

Geçtiğimiz yıllarda denetim başvurusundan 2-3 hafta sonra gerçekleştirilebilen denetimler, başvuruların artması nedeniyle denetim randevularının 2-3 ay sonrasına verilmesine neden olabiliyor.

Avrupalı müteahhit ve yatırımcılar satın alacağı yapı malzemesi üreticisini bulmak için belgeli firmalar listesine bakıyorlar.

Gerekli belgesi olmayan firmaları ya teklif kapsamlarından çıkartıyorlar ya da daha önceden çalıştıkları firmalara "belge almanız durumunda çalışmaya devam edebiliriz" diyorlar.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.