Yeni Yönetim Sistemlerinde Liderliğin Önemi

Yeni Yönetim Sistemlerinde Liderliğin Önemi

ISO 9001:2015 ve ISO 14001:2015 standartlarının yayınlanması ile birlikte “liderlik” kavramı da gündeme gelen bir konu oldu. Gelişmekte olan organizasyonlarda “yönetici” rolünden çok “lider” rolünün daha verimli olacağı ile ilgili birçok bilgi vardır. Dünyadaki sayılı büyük organizasyonlarının kurucuları da kendilerini lider olarak tanımlamaktadırlar.

liderlik

Dünya çapında bilenen liderlerin ortak yönleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Değişimi başlatan kişi olması
  • Ortak bir vizyon geliştirmesi
  • Çalışanların duygularına hitap etmesi
  • Organizasyonun hedeflerine ulaşması için yönlendirme yapması
  • Diğerlerinin katkıda bulunmasına ve başarılı olmasına izin vermesi

Yönetim ile liderlik arasındaki farklar:

Yönetim; çoğunlukla süreçler hakkında çalışır, somut ölçülebilir değerlere (planlama, organizasyon sistemleri, iletişim yöntemleri gibi) inanır.

Liderlik; daha çok davranışlara odaklanır, daha zor ölçülebilen somut değerlere (güven, ilham, tutum, karakter gibi) güvenir.

ISO 9001:2015 standardında liderlik; amaç ve yön birliği sağlayarak organizasyonun hedeflerine ulaşması için gerekli koşulları yaratmak olarak tanımlanmıştır. Bu tanımlamaya gerekçe olarak da organizasyonun amaç ve hedeflerine ulaşmak için kendi stratejilerini, politikalarını, süreçlerini ve kaynaklarını oluşturmak için birlik olunması gerekliliğini gösterir.

Liderliğin bazı önemli faydaları şunlardır:

  • Kuruluşun hedeflerini karşılamada etkinlik ve verimliliğin artması
  • Kuruluşun süreçleri üzerinde daha iyi koordinasyon
  • Organizasyonun kademeleri ve fonksiyonları arasında daha iyi iletişim sağlaması
  • Organizasyonun ve çalışanların kapasitesinin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi ile istenen sonuçların elde edilmesi

Liderliğin şirketlere uygulanması için aşağıdaki ana başlıklar takip edilebilir:

  • İş ortamında anlayış gösterin ve bunun organizasyonun stratejisi üzerindeki etkisini gözlemleyin
  • Yönetim siteminin etkinliğine olumsuz etki yapabilecek önemli riskleri belirleyin
  • Proses yaklaşımı ve yönetim yaklaşımını gözden geçirerek sorumluluk ve yetkileri belirleyin
  • Değişimi yönetmek için iç iletişim kanalları ve süreçleri gözden geçirin

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.