CE markalaması hakkında bilinmesi gerekenler

CE markalaması nedir ve neden CE markalamasına ihtiyacımız var?

CE markalaması 1985 yılından beri farklı ürünlerin Avrupa Ekonomik Alanına girebilmesi için gerekli. Bir tüketici olarak CE markasını birçok üründe her gün görüyoruz.
CE markası, en basit anlamda, ürünün satışa çıkmadan önce güvenlik, sağlık eve çevresel gerekliliklere uyduğunu belirtir. Ve bu markalama ile ürün Avrupa pazarına girebilir.

ce marka boyut

Hangi ülkelerde CE markalaması zorunludur?

CE markalama gerekliliği Avrupa Ekonomik birliği ülkeleri ile İzlanda, Norveç, İsviçre ve Türkiye için geçerlidir.
1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren yapı malzemeleri ve 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren de çelik ve alüminyum yapı malzemeleri için CE markalama zorunluluğu başlamıştır.

"Yapı Malzemesi" neyi ifade eder?

Yapı malzemesi, yapı işlerinde veya bunların parçalarında kalıcı olarak kullanılan ve yapının performansına etki eden ürün veya ürün gruplarıdır.

Ürün grubu, en az iki bileşenden oluşan ve bir üretici tarafından set halinde satılan yapı malzemesidir.

Yapı işleri, binalar ve bunlar ile ilgili mühendislik çalışmalarının tümü.

Performans Beyanı (Declaration of Performance - DoP) Nedir?

Performans beyanı temelde üreticinin, ithalatçının ve distribütörün ürün ile ilgili sorumluluğu aldığına dair bir beyandır. Beyanın bir kopyası ürün ile beraber kağıt olarak, elektronik ortamda ya da web siteleri aracılığıyla paylaşılmalıdır. Üzerinde CE işareti olan her ürünün bir Performans Beyanı bulunmalıdır.

Hangi Yapı Malzemesi İçin CE Markalaması Gereklidir?

Aslında tam olarak bir ürün listesi vermek mümkün değildir. Ancak ürün ile ilgili bir uyumlaştırılmış (harmonize) bir standardın bulunduğu durumlarda CE markalaması ve Performans Beyanı gereklidir.

Çelik ve alüminyum yapı malzemeleri ile ilgili yayınlanmış bir kapsam dışı listesi vardır.

http://ec.europa.eu/DocsRoom/documents/5744/attachments/1/translations/en/renditions/native

Harmonize (Uyumlaştırılmış) Standart Nedir?

Harmonize standartlar Avrupa Birliği Yasalarına göre düzenlenmiş ve bu yasaların gerekliliklerini yerine getirecek teknik detaylara sahip standartlardır.

Kim CE Markalaması İçin Uygunluk Belgesi Verebilir?

Diğer belgelendirme sistemlerinde olduğu gibi CE markalaması içn de uygunluk değerlendirmesi yapan bağımsız kuruluşlar vardır. Bu kuruluşlar ilgili akreditasyon kuruluşundan akredite olmalılardır. Yapı malzemeleri içn Yapı Malzemeleri Regülasyonunda açıklanan farklı belgelendirme sistemleri vardır. http://www.en1090-2.org adresinden Akredite Kuruluş Sorgulama bölümüne girerek uygun kuruluşu bulabilirsiniz.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.