Kaynak Isıl Gerilmelerinin Etkileri

Kaynak Isıl Gerilmelerinin Etkileri

Kaynakta en çok, maksimum ısının oluştuğu eritme kaynağında artık gerilmeler oluşur. Artık kaynak gerilmeleri, kaynak yapılan parçalardaki ısıl genleşme ve büzülmenin sınırlanmasıyla oluşur. Artık gerilmeler, kaynak hattına hem paralel hem de dik yönde oluşur.

kaynak isi girdi etkisi

Kaynağın neden olduğu ısıl gerilmelerin en yaygın sonucu parçanın distorsiyonudur.

Distorsiyonların en düşük seviyede tutulması için:

  • Kaynak işlemi en az ısıyla yapılmalıdır
  • Kaynaklar, birleşimi oluşturacak en az miktarda olmalıdır
  • Kaynak sırasında paso sayısı düşük tutulmalıdır
  • Kaynak işlemi, sınırlanmış bölgelerden serbest bölgelere doğru yapılmalıdır
  • Ters distorsiyon uygulanmalıdır
  • Kaynaktan hemen sonra çekiçleme uygulanmalıdır
  • Kaynak dikişleri simetrik düzenlenmelidir

Artık Gerilmelerin ve Distorsiyonların Etkileri

Artık gerilmeler ve distorsiyonlar, kaynaklı parçanın performansını olumsuz etkiler. Özellikle çentikli bölgelerde kırılmalar görülebilir.

  • Gözenek ve aşırı yüzey girintileri gibi kaynak hataları da çentik etkisi yapar.
  • Artık gerilmeler ve distorsiyonların olumsuz etkilerinden, uygun kaynak prosedürleri, kaliteli işçilik ve sıkı denetim ile kaçınılabilir.
  • Yüksek hidrojen seviyeleri de kırılganlığı arttırır.
  • Dikişin boyutları gerekli değerlerde olmalıdır.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.