Yapı Malzemeleri Regülasyonu ve EN 1090 Kapsamında 7 Önemli Yanlış

Yapı Malzemeleri Regülasyonu ve EN 1090 Kapsamında 7 Önemli Yanlış

Yapı Malzemeleri Regülasyonu çelik ve alüminyum yapı malzemeleri imalatçıları, dağıtıcıları ve satıcıları için önemli değişiklikler getirmektedir. Bu kapsam dahilinde genel hatalar ve yanlış anlaşılmalar 7 temel başlık altında toplanabilir:

CPR EN1090 yanlislar

1. Yasal Düzenlemelere Uyum

Ne olursa olsun üreticiler, ithalatçılar ve satıcılar ürünlerini dağıtmak veya ihalelere katılmak için yürürlükteki yasal mevzuata uymak zorundadır. Diğer bir deyişle, Yapı Malzemeleri Regülasyonu (CPR) hem özel hem de kamu sektörü için de geçerlidir. Buna göre, üreticiler, ithalatçılar ve satıcılar çelik ve alüminyum yapı elemanlarını EN 1090-1 standardına uygun olarak imal etmek, fabrika üretim kontrolü (FPC) için bir onaylanmış kuruluş tarafından sertifika almak zorundadır. Sertifika olmadan yapılan işlerin yasalar karşısında hukuki sonuçları ve riskleri vardır.

2. Taşeronların Sorumluluklarının Üstlenilmemesi

İşin yapısı gereği çelik ve alüminyum yapı ürünlerin üretimi, tasarımı ya da boyası taşeronlara verilebilir. Ancak, genel sorumluluk her zaman asıl üretici, ithalatçı veya satıcıdadır. Tedarikçiler kendi sorumluluklarındaki işleri teknik şartnamelere ve fabrika üretim kontrolü (FPC) sistemine uygun olarak EN 1090-1 gereksinimleri karşılayacak şekilde yapmakla yükümlüdürler. Tedarikçilerin denetimleri ana imalatçı tarafından yapılmalı ve uygunlukları kanıtlanmalıdır.

3. Performans Beyanının Hatalı Hazırlanması

Yapı Malzemeleri Regülasyon'unun (CPR), Yapı Malzemeleri Direktifi'nin (CPD) yerini alması ile daha önce Uygunluk Beyanı olarak tarif edilen beyan isim değiştirerek Performans Beyanı olmuştur. Hazırlanacak Performans Beyanı Regülasyon'un 6. maddesinde belirtilen kriterleri içermelidir.

4. CE Markasının Regülasyonda Tarif Edilenden Farklı Kullanılması

EN 1090-1 Standardının Ek ZA'sında, Yapı Malzemeleri Yönetmeliği kapsamındaki çelik ve alüminyum yapı malzemelerinin CE etiketi ile ilgili detaylı bilgiler bulunmaktadır. Ancak bu ek Yapı Malzemeleri Regülasyonu'ndan önce hazırlandığı için Regülasyon ile tam uyumlu değildir. Doğru kriterleri sağlamak için Regülasyon'un 9. maddesinde tarif edilen gereklilikler yerine getirilmelidir.

5. Basınçlı Kabı Taşıyan Ayakların EN 1090-2 Standardına Göre İmal Edilmemesi

Basınçlı Ekipmanlar Direktifi uyarınca imal edilen bir basınçlı kabı taşıyan ayak ya da sehpalar direk olarak basınçlı kaba kaynaklı değilse tasarımı Eurocode'a göre yapılmalı ve EN 1090 gerekliliklerine uygun olarak imal edilmelidir.

6. Makina Direktifi'ne Uygun İmalat Yapanların EN 1090-1 Şartlarını Sağlamaması

Makina Direktifi'ne göre imalat yapan üreticiler EN 1090-1 gerekliliklerini de gözden geçirmelidir. Makina Direktifi'nin 4. bölümü, 3. ve 5. maddesi diğer direktif ve regülasyonların da gözden geçirilmesi gerektiği belirtilmektedir. Bu nedenle makina üreticileri Yapı Malzemeleri Regülasyonunu kapsamına giren bir imalat da yapıp yapmadıklarını kontrol etmelidirler.

7. EN 1090- Standardı Gereklerini Sağlamada Gecikme

Standart gerekliliklerine göre imalat yapma zorunluluğu Temmuz 2014'de başlasa da bazı Avrupa ülkelerinde daha erken başlamıştır. Rekabetçi koşullarda öne çıkabilmek için şartları sağlamak ve yasal gerekliliklere uygun imalat yapmak için zaman geçirilmemelidir.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.