Çelik Yapıların CE Markalamasında Sorumluluk Paylaşımı

Çelik Yapıların CE Markalamasında Sorumluluk Paylaşımı

Çelik yapı imal eden, ettiren ve tasarlayan her kişi ve kuruluş mevcut yürürlükteki yasal mevzuata ve standartlara uymalı, bu standartların belirlediği test, kontrol ve hesaplar yapmalıdır.

celik yapi sorumluluk

Burada Müşteri Üreticiyi, Üretici de Tasarımcıyı denetlemelidir. Tasarımcı, Üretici, Ana Yüklenici ve Müşterinin sorumlulukları aşağıdaki gibi açıklanabilir:

Tasarımcının sorumluluğu

Tüm yapıların tasarımı için Eurocode geçerlidir. Daha eski tasarım standartları veya diğer ülkelerde geçerli olan tasarım kriterleri Performans Beyanı için temel oluşturamaz. Çelik yapılar için yapılacak olan tüm tasarım Eurocode 3 (EN 1993) Standardına uygun olmalıdır.

Tasarımı Eurocode'a göre yapmak, standardın gerektirdiği hesap ve tabloları saklamak, istendiğinde yetkili makamlara sunmak tasarımcının sorumluluğundadır.

Ayrıca tasarımı malzeme tedariği, üretim, kaynak, cıvatalı bağlantı, kaldırma, taşıma, montaj, boyama gibi işlemlerin uygulanabilirliği göz önüne alınarak yapılmalıdır.

Her proje için gerekli uygulama sınıfı belirtilmelidir. Uygulama sınıfı yapının tamamında aynı uygulanabileceği gibi, bir bölümü ya da parçasında farklı olabilir.

İmalatçının sorumluluğu

Yapılan imalatlar için Performans Beyanı ve CE etiketi hazırlamak üreticinin sorumluluğundadır.

Performans Beyanının yayınlanmasıyla üretici, ürünün standart ve yasalarda belirtilen kriterlere uygun olduğunu beyan eder.

Çelik yapılar için CE markalaması ve Performans Beyanı hazırlayabilmek içn bir onaylanmış kuruluştan sertifikalandırılmış olmak gerekir.

Belgelendirme içi ilk şart Fabrika Üretim Kontrolü Sisteminin kurulmasıdır. Bu sistem, tasarım, malzeme satın alımı, personel, ekipman, imalat, uygunsuzluk sistemlerini kapsar.

Müşteri / Ana Yüklenicinin Sorumluluğu

Müşteri veya ana yüklenici işi yapacak olan imalathanenin proje gereklerine uygun uygulama sınıfında imalat yapabileceğine, şartları sağlayan sertifikalarının bulunduğuna emin olmalıdır.

Üreticiden Fabrika Üretim Kontrol Sertifikası, Performans Beyanı, teknik dokümanlar istenmelidir.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.