Kalite Maliyetleri ve Kalite Yönetim/Güvence Faaliyetlerinin Önemi

Kalite Maliyetleri ve Kalite Yönetim/Güvence Faaliyetlerinin Önemi

Kalite maliyetleri hemen hemen her şirkette konuşulur. Ama genelde detayı çok bilinmez ve irdelenmez. Kalite maliyetleri aslında firmanın kalitesizlik maliyetleridir. Yani üretim ve/veya hizmet faaliyetlerini sürdürürken, gözden kaçırılan, yeteri kadar tedbir alınamayan, eksik veya yanlış programlanan, gerekesiz yapılan aksiyonların geri dönüş maliyetleridir.

kalite guvence maaliyet

Doğru kalite planlaması yapılmamış bir hizmet/üretim prosesisnden çıkan hatalı ürünler ve üretim maliyetleri. Doğru planlaması yapılmamış transport faaliyetlerinin sonucunda ilave transport maliyetleri. Yalın üretimden uzak, hatalı planlanmış bir üretim prosesinden kaynaklanan verimlilik kayıplarının getirdiği kalitesizlik maliyetleri. DOğru işe doğru personel almamanın, istikrarsız, işinde uzman personelin çalıştırılmaması sonucu düşük verimlilikte ve/veya hatalı hizmet/üretimlerden kaynaklanan kalitesizlik maliyetleri. Düzeltici ve önleyici faaliyetlerle birlikte, iyileştirme fonksiyonlarının yeterince çalışmadığı yerlerde, aynı hata ve uygunsuzlukların tekrarlanmasının getirdiği kalitesizlik maliyetleri. İade ürün/hizmet durumlarında, iadeye sebep, her türlü hammadde tedariği, kalite kontrol fonksiyonları, üretim fonksiyonları, ambalaj, saklama ve nakliye fonksiyonlarının getirdiği kalitesizlik maliyetleri. işletme maliyetleri göz ardı edilmiş, sadece satın alma maliyeti göz önünde bulundurularak temin edilmiş hatalı makine/ekipman ile maliyetleri. Doğru analiz edilmediği için tespitleri yapılmamış arızaya sebep kronik durumlar, maliyet getirdiği söylenerek planlı olarak yapılmayan ve arıza durumlarında daha büyük kayıplara sebep olan bakım ve duruş maliyetleri. Yine doğru analiz edilmemiş üretim, fire, hurda, iade, müşteri şikayetleri, enerji sarfları sonucu işletmeye yansıyan maliyetler. Eğitim maliyetlerinden tasarruf sağladığı düşünülerek, eğitimsiz ve bilinçsiz çalışanlardan kaynaklanan düşük verimlilikler ve hatalı malzeme ve hizmet üretimleri. ... ve sayabileceğimiz daha niceleri.

Kalite Yönetim/Güvence Sistemlerini iyi kurgular ve uygularsanız, zaman zaman konuşulan ancak genellikle değerlendirilmeyen bu maliyetlerde ciddi katma değer yaratan sonuçlar elde edileceğinden hiç şüphem yoktur. Uygulayan firmalarda görülen, yaşanılan ve ispatları defalarca yapılmış konulardır.

Yazar:

SERDAR YÜCEL
Quality Manager

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.