TSE Tarafından Yeni Tercüme Edilen Standartlar 23.05.2016

TSE Tarafından Yeni Tercüme Edilen Standartlar 23.05.2016

TS ISO 12491 Yapı malzemeleri ve yapı bileşenlerinin kalite kontrolü için istatistiki yöntemler (Statistical methods for quality control of building materials and components) standardı 03.05.2016 tarihinde tercüme edilerek yeniden yayınlanmıştır.

yeni standartlar 23.05.2016

Bu standard, ISO 2394’ün güvenlik ve hizmete elverişlilik gereklerine uygun yapı malzemeleri ve bileşenlerinin kalite kontrolünde kullanılan istatistik yöntemlerin uygulanması için genel kuralları kapsar.

TS EN ISO 15548-3 Tahribatsız muayene - Girdap akımı ile muayene - Teçhizat özellikleri ve doğrulama - Bölüm 3: Sistem karakteristikleri ve doğrulanması (Non-destructive testing - Equipment for eddy current examination - Part 3: System characteristics and verification) standardı 09.05.2016 tarihinde tercüme edilerek yeniden yayınlanmıştır.
Standardın bu bölümü, genel amaçlı bir girdap akımı sisteminin işlevsel özelliklerini tanımlar ve onların ölçüm ve doğrulanması için yöntemler sağlar.

TS EN 61400-11 Rüzgâr türbinleri - Bölüm 11: Akustik gürültü ölçüm teknikleri (Wind turbines - Part 11: Acoustic noise measurement techniques) standardı 02.05.2016 tarihinde tercüme edilerek yeniden yayınlanmıştır.

Bu standard, bir rüzgâr türbinine ait gürültü yayılmalarının karakterize edilmesine imkân sağlayan ölçüm işlemlerini kapsar. Bu standard, ses yayılmasından kaynaklanan hataları önlemek amacıyla; sonlu kaynak büyüklüğüne imkân verecek kadar uzaklıkta olmak şartıyla, makinaya yakın konumlardaki gürültü yayılımının değerlendirmesine uygun ölçüm yöntemlerinin kullanılmasını da kapsar. Tanımlanan işlemler, yerel gürültü çalışmalarında gürültü değerlendirmesi için adapte edilenlerden bazı hususlarda farklıdır. Bunların, rüzgâr hızları ve yönlerinin bir aralığına göre rüzgâr türbini gürültülerinin karakterize edilmesini kolaylaştırması amaçlanmıştır. Ölçme işlemlerinin standartlaştırılması ayrıca farklı rüzgâr türbinleri arasındaki karşılaştırmaları kolaylaştıracaktır. Bu işlemler, tek bir rüzgâr türbinine ait gürültü yayılmalarının karakterize edilmesine imkân sağlayan metodolojileri tutarlı ve doğru bir şekilde sunar. Bu işlemler aşağıdakileri içerir:

  • Akustik ölçme konumlarının yeri,
  • Akustik, meteorolojik ve ilişkili rüzgâr türbini çalışma verilerinin elde edilmesi için kurallar,
  • Elde edilen verilerin analizi ve veri raporu içeriği ve
  • Belirli akustik yayılma parametrelerinin ve çevre ile ilgili değerlendirmeler yapmak için kullanılan ilişkili belirticilerin tanımlanması.

Bu standard, belirli büyüklük ve tipteki rüzgâr türbinleri ile sınırlandırılmaz. Bu standardda açıklanan işlemler, bir rüzgâr türbininden kaynaklanan gürültü yayılmasının tam olarak açıklanmasına imkân verir. Bazı durumlarda, daha az kapsamlı ölçmeler gerekirse, bu tür ölçmeler bu standardın ilgili bölümlerine göre yapılır.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.