Kalibrasyon Zamanı (Periyodu) Nasıl Belirlenir?

Kalibrasyon Zamanı (Periyodu) Nasıl Belirlenir?

İmalat ya da montaj aşamalarında ve bu aşamaların kontrolünde kullanılan kalibrasyonlu cihazlar ve aletler zaman zaman tekrar kalibre edilmeli ya da doğrulanmalıdır.

kalibrasyon periyodu

Kalibrasyon zamanı ya da ne sıklıkla yapılacağı ile ilgili bilgi hiçbir ulusal ya da uluslar arası standartta belirtilmez. Bu aralıkları firmalar kendileri belirlerler.

Kalibrasyon periyodu belirlenirken aşağıdaki kriterler göz önüne alınmalıdır:

  • Ölçüm aletinin kalibrasyon dışı kalmasın riski değerlendirilmelidir.
  • Yapılacak hatanın maliyeti ve geri dönüşü değerlendirilmelidir.
  • Ne kadar hassas ölçüm için kullanılacağı göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Müşteri istekleri takip edilmelidir.
  • Cihazın ne kadar kullanımdan sonra kalibrasyon dışı kaldığı takip edilmelidir.
  • Cihaz üreticisinin tavsiyelerine uyulmalıdır.
  • Daha az risk için kalibrasyon mümkün olduğunca sık yapılmalıdır.
  • Normalden daha sık kullanılan cihaz kalibrasyon süresi gelmeden kontrol edilmelidir.
  • Korumasız olarak bir süre açıkta bırakılan alet ve cihazlar kullanılmadan önce kalibre edilmelidir.
  • Alınan ölçümler ile ilgili şüphe veya tutarsızlık varsa kalibrasyon yenilenmelidir.
  • Ölçüm aleti fiyatı ile kalibrasyon ücreti oranlanarak, gerekirse alet yenilenmelidir.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.