CE Belgesi Yoksa Sigorta Ödemesi Yapılmaz

CE Belgesi Yoksa Sigorta Ödemesi Yapılmaz

Sigorta poliçeleri mevcut yasal şartların sağlanması durumunda geçerlidir. Yasalar ile belirlenmiş ve CE markası bulunma zorunluluğu olan çelik yapı ve tesisler için de yapılacak olan sigortalar şartların sağlanması ile geçerli olur. Sigortalama sürecinde ürünün zorunlu CE belgesi ile ilgili bir sorgulama yapılmasa bile, risk oluştuğunda sigortalatan kişi gerekli belgeleri beyan edemezse bu durum sigorta sözleşmesinin ihlali olarak görülebilir ve poliçe ödemesi gerçekleşmeyebilir.

sigorta odemesi

Sigortaya konu olan çelik yapının hem şantiye aşaması, hem de tamamlandıktan sonra yapılacak sigortalarının geçerli olabilmesi için ürünün yasalar ile belirlenmiş şartları sağlaması gereklidir. Yapı Malzemeleri Yönetmeliği, bu konu ile ilgili üreticiden tüketiciye kadar her adımda sorumlulukları belirlemiştir.

Sigorta poliçelerinde ürünün yasal yükümlülükleri yerine getirmemesi durumunda ödeme yapılmayacağı veya kapsamın daraltılacağı belirtilmektedir. Özellikle hasarın CE belgesi olması gerektiği halde belgesiz olan bir üründen kaynaklandığı belirlenirse ödeme yapılmayacaktır.

Riskin oluşması durumunda sigorta şirketi yasal şartların sağlanmadığını belirterek ödeme yapmayabilir. Bu durumda tüm masrafı bina ve ya iş yeri sahibi ödemek durumunda kalacaktır. Yasalarımız müteahhide veya ürünü piyasaya süren şirkete de üreticinin yasal yükümlülüklerini takip etme ve dokümanları saklama zorunluluğu getirmiştir. Bu nedenle risk oluştuğunda ilk sorumlu ürünü satan veya yaptıran şirket olacaktır. Ardından satan veya yaptıran şirket de üreticiye rücu davası açabilir.

Eğer sigortaya konu olan hasar bir kamu malı ile ilişkili ise üreticiye ayrıca kamu davası da açılabilir. Bu durumda sigorta şirketi ödeme yapmadığı gibi üreticinin ödeyeceği tazminat da iki katına kadar çıkabilir.

Sigorta şirketlerinin bir çelik yapıyı sigortalamadan önce Performans Beyanını ve CE belgelerini istemesi gerekir. Aynı durum çelik konstrüksiyon imalatçısının mali sorumluluk sigortası yapılmadan önce de sorgulanmalıdır.

Tüketici olarak da satın alınan ya da kiralanan yapının yasal gereklilikleri karşılayıp karşılamadığı sorgulanmalıdır.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.