Çelik ve Alüminyum Yapı Malzemeleri için Başlangıç Tip Testi

Çelik ve Alüminyum Yapı Malzemeleri için Başlangıç Tip Testi

Yapı Malzemeleri Yönetmeliğinde belirtilen tip testleri ürüne göre farklılık göstermektedir. Birçok yapı malzemesi için bu testleri ilk üretilen ürünlerden numuneler alınarak gerçekleştirilir. Ancak ürün bir çelik veya alüminyum yapı malzemesi olduğunda yapılacak testler farklılaşmaktadır. Çelik veya alüminyum yapı imalinde kullanılan ham malzemelerinin her dökümü için ayrı ayrı test yapılmakta ve sertifikalandırılmaktadır. Bitmiş binanın tamamı yada her bir bileşenin ayrı ayrı test edilmesi gibi bir durum söz konusu olmamaktadır.

initial type calculation

EN 1090-1 standardında tanımlanan İlk Tip Testi (Initial Type Testing - ITT) iki aşamalı olarak gerçekleştirilmektedir. İlk aşama olarak ürün ile ilgili konular İlk Tip Hesaplaması (Initial Type Calculation- ITC) olarak ürünün tasarım hesaplarından gelen bilgilere göre belirlenir. İkinci aşama olarak da üreticinin kapasitesinin değerlendirilmesi şeklinde gerçekleşmektedir.

Üreticinin kapasitesinin değerlendirilmesi şeklinde gerçekleştirilen İlk Tip Testi (ITT), yeni bir bileşenin üretimine başlamadan önce, yeni ham madde kullanımından önce, yeni veya değiştirilmiş bir üretim metodu kullanımından önce ve mevcut uygulanandan daha üst bir uygulama sınıfında imalat yapılacaksa yeniden değerlendirilmelidir.

Tip Testi (ITT), çelik ve alüminyum yapı malzemeleri için üretici tarafından belirlenmeli ve beyan edilmelidir. Yapılan bu beyanlar Onaylanmış Kuruluş tarafından ilk ve takip denetimlerinde gözden geçirilmelidir.

İlk Tip Testinde ve Hesaplamasında aşağıdaki maddelerin belirlenmesi gerekmektedir:

Toleranslar
Kaynaklanabilirlik
Kırılma tokluğu (sadece çelik)
Yük taşıma kapasitesi
Yorulma mukavemeti
Yangına direnci
Yangına tepkisi
Tehlikeli madde içeriği
Dayanıklılık

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.