Şimdi Bu Çelik Yapı Değil Mi?

Şimdi Bu Çelik Yapı Değil Mi?

Bina üzerlerine ilave olarak yapılan katlar, çatı kapatmaları, anten sistemleri, güneş enerji sistemleri gibi birçok yapı elemanı basit bileşenler gibi görünse de risk içeren parçalardır.

Fotoğrafta görünen çelik yapı bileşeninin dışarıda imal edilip yerine monte edildiği her haliyle belli. Bu durumda bu bileşen için de CE belgesi olması gerekmektedir. CE belgesi ve CE işaretini hem belediye, hem bina yönetimi, hem de kurulumu yapan telekomünikasyon şirketi sorgulamalıdır.

cati celik bileseni

Bu yapıların bir kısmı yerinde, bir kısmı da ön üretimli olarak atölyelerde imal edilse de sonuçta bir yapı elemanı olarak kullanılmakta, binanın asıl taşıyıcılığına doğrudan etkisi olmasa bile yıkılması sonucunda insan hayatına direk etkisi olabilecek, ölümlere, yaralanmalara sebep verebilecek bileşenlerdir.

10 Temmuz 2013 tarih ve 28703 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (305/2011/AB) ile yapı malzemelerine uygulanacak kurallar, performans beyanı, CE işaretlemesi, iktisadi işletmelerin yükümlülükleri gibi konular ile bunların denetleme ve belgelendirme yöntemleri açıklanmıştır.

Yapı Malzemeleri Yönetmeliğine göre; bir sonraki adımda bu çelik bileşenler üzerine kendi ekipmanlarını bağlayan telekomünikasyon veya enerji firması, nihai olarak sistemi sattığı ya da kurduğu için bu alt bileşenlerin sorumluluğunu da yüklenmek, kendi ekipmanını taşıyan yapının yasalara uygun ve gerekli testlerinin yapılmış olduğundan emin olmak, dokümanlarını saklamak zorundadır.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.