Yapı Malzemeleri Regülasyonunda Onaylanmış Kuruluş Çeşitleri

Yapı Malzemeleri Regülasyonunda Onaylanmış Kuruluş Çeşitleri

Yapı Malzemeleri Direktifinde Onaylanmış Kuruluşlar, performans değişmezliğinin değerlendirme ve doğrulanmasıyla ilgili kuruluşlar olarak belirtilmiştir. Bu kuruluşlar fonksiyonları bakımından ürün belgelendirme kuruluşu, fabrika üretim kontrolü belgelendirme kuruluşu ve deney laboratuarı olarak sınıflandırılmıştır. Ürün belgelendirme kuruluşu, prosedürler ve kurallara uygun olarak, ürün belgelendirmeyi yürütmek üzere gerekli yetki ve sorumluluğu taşıyan, bir devlet veya sivil onaylanmış kuruluş olarak belirlenmiştir.

notified body EC

Fabrika üretim kontrolü belgelendirme kuruluşu, prosedürler ve kurallara uygun olarak, fabrika üretim kontrolünün belgelendirilmesini yürütmek üzere gerekli yetki ve sorumluluğu taşıyan, bir devlet veya sivil onaylanmış kuruluş olarak belirlenmiştir.

Deney laboratuarı, yapı malzemelerinin veya malzemelerin performanslarını veya karakteristiklerini ölçen, muayene eden, deneyen, kalibrasyon yapan veya belirleyen bir onaylanmış laboratuar olarak tanımlanmıştır.

Bunlara ilave olarak, Yapı Malzemeleri Direktifine benzer şekilde Avrupa Teknik Değerlendirmesini verecek kuruluşlar onaylanmış kuruluşlardan ayrı tutulmuş ve Teknik Değerlendirme Kuruluşu olarak adlandırılmıştır.

Aynı kuruluş, onaylanmış olduğu kuruluş tipine göre bir veya birden fazla faaliyeti gerçekleştirebileceği gibi Teknik Değerlendirme Kuruluşu da olabilir. Her bir kuruluş onaylandığı takdirde bir onaylanmış kuruluş numarasına sahip olur ve üreticiye verdiği rapor veya belgelerde bu numarayı kullanır.

Onaylanmış Kuruluşlar yönüyle Yapı Malzemeleri Direktifi ile Yapı Malzemeleri Regülasyonu arasındaki en önemli farklılık, direktifte geçen muayene kuruluşunun karşılığı bir onaylanmış kuruluş tipinin regülasyonda tanımlı olmamasıdır.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.