Doğrulama ile Geçerli Kılma (Kanıtlama) Aralarındaki Fark Nedir?

Doğrulama ile Geçerli Kılma (Kanıtlama) Aralarındaki Fark Nedir?

Kalite Sistemlerinde bahsi geçen doğrulama ve geçerli kılma işlemleri genelde birbiri ile karıştırılır ve yalnızca birisi uygulanır.

Peki, aradaki farklar nelerdir? Doğrulama yapılan bir cihaz, ürün ya da prosesin geçerli kılması da yapılabilir mi?

dogrulama kanitlama

Doğrulama (Verification): Standartlara ve gerekliliklere uygun mu?

Geçerli Kılma (Validation): Sistem uygun çalışıyor mu?

Doğrulama Geçerli Kılma (Kanıtlama)
Belgeler, tasarım, kod ve programın teyid edilmesi için statik bir uygulamadır. Ürünün test edilmesi ve geçerli kılınması için dinamik bir mekanizmadır.

Süreç içermez, anlıktır.

Her zaman bir süreç dahilindedir.
Doküman ve dosyaların insan eliyle kontrolüdür. Bilgisayar tabanlı sistemler kullanılabilir.
Denetimler, gözden geçirmeler, örnekler ve masa başı kontroller içerir. Fonksiyonel ve yapısal kontroller içerir.
Standart ve gerekliliklere uygun olup olmadığının kontrolüdür. Müşteri beklenti ve isteklerinin karşılanıp karşılanmadığının kontrolüdür.
Geçerli kılmanın yakalayamadığı bazı hataları yakalayabilir. Doğrulamanın yakalayamadığı bazı hataları yakalayabilir.
Hedef; standartlara uygunluk, çalışırlık, istenen değerleri vermedir. Hedef asıl üründür, müşterinin beklentilerinin karşılanmasıdır.
Kalite ekibi tarafından yapılır. Test takımının da içinde olduğu bir ekiple yapılır.
Genellikle Geçerli kılmadan önce yapılır. Genellikle doğrulamadan sonra yapılır.

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.