TSE Tarafından Tercüme Edilen ve Yayınlanan Standartlar

TS ISO/IEC TS 17021-3 Uygunluk değerlendirmesi - Yönetim sistemlerinin tetkikini ve belgelendirmesini sağlayan kuruluşlar için şartlar Bölüm 3: Kalite yönetim sistemlerinin tetkik ve belgelendirmesi için yeterlilik şartları Conformity assessment - Requirements for bodies providing audit and certification of management systems - Part 3:Competence requirements for auditing and certification of quality management systems standardı 27.08.2015 tarihinde kabul edilerek yayınlanmıştır.

Bu teknik şartname, ISO/IEC 17021’in var olan şartlarını tamamlar. Kalite yönetim sistemlerinin belgelendirilmesi prosesinde görev alan personel için özel yeterlilik şartlarını kapsar.

yeni standartlar 23.06.2015

TS ISO/IEC TS 17021-4 Uygunluk değerlendirmesi - Yönetim sistemlerinin tetkikini ve belgelendirmesini sağlayan kuruluşlar için şartlar - Bölüm 4: Olay sürdürülebilirliği yönetim sistemlerinin tetkiki ve belgelendirmesi için yeterlilik şartları Conformity assessment - Requirements for bodies providing audit and certification of management systems - Part 4: Competence requirements for auditing and certification of event sustainability management systems standardı 27.08.2015 tarihinde kabul edilerek yayınlanmıştır.

Bu teknik şartname, ISO/IEC 17021’in var olan şartlarını tamamlar. Olay sürdürülebilirliği yönetim sistemlerinin (OSYS) tetkiki ve belgelendirmesi prosesinde görev alan personel için ilave yeterlilik şartlarını kapsar.

TS ISO/IEC TS 17021-5 Uygunluk değerlendirmesi - Yönetim sistemlerinin tetkikini ve belgelendirmesini sağlayan kuruluşlar için şartlar - Bölüm 5: Varlık yönetim sistemlerinin tetkiki ve belgelendirmesi için yeterlilik şartları Conformity assessment - Requirements for bodies providing audit and certification of management systems - Part 5: Competence requirements for auditing and certification of asset management systems standardı 27.08.2015 tarihinde kabul edilerek yayınlanmıştır.
Bu teknik şartname, ISO/IEC 17021’in var olan şartlarını tamamlar. Varlık yönetim sistemlerinin tetkiki ve belgelendirmesi prosesinde görev alan personel için ilave yeterlilik şartlarını kapsar.

TS ISO/IEC TS 17021-7 Uygunluk değerlendirmesi - Yönetim sistemlerinin tetkikini ve belgelendirmesini sağlayan kuruluşlar için şartlar Bölüm 7: Yol trafik güvenliği yönetim sistemlerinin tetkiki ve belgelendirmesi için yeterlilik şartları Conformity assessment - Requirements for bodies providing audit and certification of management systems - Part 7: Competence requirements for auditing and certification of road traffic safety management systems standardı 27.08.2015 tarihinde kabul edilerek yayınlanmıştır.

Bu teknik şartname, ISO/IEC 17021’in var olan şartlarını tamamlar. Yol trafik güvenliği (YTG) yönetim sistemlerinin tetkiki ve belgelendirmesi prosesinde görev alan personel için ilave yeterlilik şartlarını kapsar.

TS ISO/IEC TS 17023:2013 Uygunluk değerlendirmesi - Yönetim sistemlerinin belgelendirme tetkikinin süresinin tayini için kılavuz. Conformity assessment - Guidelines for determining the duration of management system certification audits klavuzu 27.08.2015 tarihinde kabul edilerek yayınlanmıştır.

Bu teknik şartname, yönetim sistemleri tetkiki ve belgelendirmesi yapan, sertifika programları geliştiren ve sürekliliğini sağlayan kuruluşların, yönetim sistemlerinin belgelendirme tetkikinin süresinin tayini için kılavuz bilgileri kapsar.

TS ISO/TR 10017:2003 ISO 9001:2000 için istatistiksel teknikler kılavuzu Guidance on statistical techniques for ISO 9001:2000 teknik raporu 27.08.2015 tarihinde kabul edilerek yayınlanmıştır.

Bu teknik rapor, bir kuruluşun ISO 9001 standardına uygun olarak kalite yönetim sisteminin oluşturulması, uygulanması ve etkinliğinin sürekli iyileştirilmesi için faydalı olabilecek uygun istatistiksel tekniklerin seçimi için kılavuz bilgileri kapsar. Bu ISO 9001 standardının nicel veri kullanımını kapsayan şartlarının incelenmesi ve bu verilere uygulandığında faydalı olabilecek istatistiksel tekniklerin belirlenmesi ve tarif edilmesi şeklindedir.

TS ISO/IEC 90003 Yazılım mühendisliği - ISO 9001:2000’in bilgisayar yazılımına uygulanması için kılavuz Software engineering — Guidelines for the application of ISO 9001:2008 to computer software standardı 27.08.2015 kabul edilerek yayınlanmıştır.

Bu standard, ISO 9001:2000’in uygulanmasında kuruluşlara, bilgisayar yazılımının satın alınması, tedarik edilmesi, geliştirilmesi, işletilmesi ve bakımı için kılavuzluk sağlar.

TS EN 12299 Demiryolu uygulamaları - Yolcular için seyahat konforu - Ölçme ve değerlendirme Railway applications - Ride comfort for passengers - Measurement and evaluation standardı 28.08.2015 tarihinde kabul edilerek yayınlanmıştır.

Bu standard, yolcu için seyahat konforuna dair araç gövde hareketlerinin etkilerini sayısallaştırmaya yönelik yöntemleri ve seyahat konforu ile ilgili araç değerlendirmesini kapsar. Dikkate alınacak etki:

  • İvmelenme ve yuvarlanma hızının nispeten düşük seviyeleri ile bağlantılı konfor bozukluğu.
  • Bu standardda yer almayan diğer etkiler daha yüksek ivmelenme seviyeleri ile bağlantılıdır:
  • Sağlık risk etkisi: fiziksel hasar ve psikolojik bozulma.

Bu standard ana hat, tali hat ve banliyö hatları dahil demiryolu hatları üzerindeki demiryolu araçlarında seyahat eden yolculara uygulanır. Bu standard lokomotifler, metrolar, tramvaylar gibi diğer demiryolu araçları için bir kılavuz olarak kullanılabilmektedir. Bu standard sağlık durumu iyi olan yolculara uygulanır. Bu standard hareketlerin ölçümlerine uygulanır. Ayrıca benzetim yapılmış hareketlere de uygulanır.

TS EN 1991-1-7 Yapılar üzerindeki etkiler - Bölüm 1-7: Genel etkiler – Kazara oluşan etkiler (Eurocode 1) Eurocode 1 - Actions on structures - Part 1-7: General actions - Accidental actions standardı 10.09.2015 tarihinde kabul edilerek yayınlanmıştır.

EN 1991-1-7 binaların ve diğer inşaat mühendisliği yapılarının tanımlanabilen veya tanımlanamayan kazara oluşan etkilere karşı emniyeti için stratejileri ve kuralları sağlar. EN 1991-1-7 tanımlanabilen kazara oluşan etkileri ve yerelleşmiş göçmeyi sınırlı tutmayı esas alan stratejileri tarif eder. EN 1991-1-7 tarifler ve semboller, etkilerin sınıflandırması, tasarım durumları, darbe, patlamalar, belirlenemeyen nedenden ötürü binalardaki yerel göçme sonuçları için tasarım, risk değerlendirme üzerine bilgi, darbe için dinamik tasarım ve iç patlamalar ile ilgilidir. EN 1991-1-7 dış patlamalardan, savaş ve terör faaliyetleri veya sismik etki, yangın, vb. ile hasar gören binaların ve inşaat mühendisliği yapılarının geri kalan duraylılığından kaynaklanan kazara oluşan etkiler ile özel olarak ilgili değildir.

TS EN 1991-3 Yapılar üzerindeki etkiler - Bölüm 3: Vinçler ve iş makinalarının etkileri (Eurocode 1) Eurocode 1 - Actions on structures - Part 3: Actions induced by cranes and machinery standardı 08.09.2015 tarihinde tercüme edilerek yeniden yayınlanmıştır.

Bu standard, ilgili olması durumunda dinamik etkiler, frenleme, ivmelenme ve kazara oluşan kuvvetler dâhil yürüme yolu kirişleri üzerindeki vinçler ve hareketsiz iş makineleriyle ilgili maruz kalınan yükleri (modeller ve temsili değerler) kapsar.
Madde 1’de genel tarifler ve simgeler tanımlanmıştır.
Madde 2’de yürüme yolu üzerindeki vinçlerden kaynaklı etkiler verilmiştir.
Madde 3’te hareketsiz inşaat makinelerinden kaynaklı etkiler verilmiştir.

TSE K 473 Çatılar İçin Güneş Enerjisi Sistemleri: Güneş Enerjisi Panellerine Yapılacak Yapısal Bağlantı Gereksinimleri Solar energy systems for roofs: Requirements for structural connections standardı 17.09.2015 tarihinde kabul edilerek yayınlanmıştır.

Bu kriter, düz ya da eğimli çatıların üzerine monte edilmiş güneş enerjisi panelleri (termal ya da fotovoltaik) arasındaki yapısal bağlantının güvenlik ve işe yararlılığı açısından yapısal tasarım prensipleri ve gereksinimleri hakkında bilgi vermektedir. Bu kriter, aşağıdaki konular hakkındaki gereksinimleri içermemektedir:

  • Çatı, güneş enerjisi panelleri ve bağlantılarının hava sızdırmazlığı;
  • Güneş paneli sistemlerinin elektrikli, termal ya da mekanik özellikleri;
  • Kurulumun yanmaması için alınacak önlemleri.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.