ISO 9001:2015 Şimdi Ne Yapmalı?

ISO 9001:2015 Şimdi Ne Yapmalı?

Uluslararası Akreditasyon Forumu ISO 9001:2015 standardının yayınlanması ile beraber bir teknik doküman yayınlayarak şirket ve kurumlara yapılması gerekenleri açıkladı. Yeni standarda geçiş için 3 yıllık bir süre tanınmış olsa da şirketler ilk gözetim denetimlerinde yeni standarda uygun hale gelmeyi ve bu şekilde rakiplerine göre avantajlı olmayı tercih etmektedirler. Hem denetim firmalarının, hem de uygulayıcı firmaların yeni standardın gereklerini anlayıp, gerekirse eğitim almaları için süre tanınmalıdır.

ISO 9001 2015 degisim

Ayrıca birçok denetim firması tarafından, herhangi bir ara denetim sürecinde yeni standardın gereklilikleri görülemediğinde, denetimin eski standarda göre yapılması ve belgenin devam ettirilmesi öngörülmüştür. Ancak bu her iki standardın beraber kullanılacağı geçiş dönemi Eylül 2018’de son bulacak ve bu tarihten sonra eski standarda göre denetim yapılamayacak ve eski standarda göre düzenlenmiş tüm sertifikalar geçersiz olacaktır.

ISO 9001:2015 standardının tüm maddeleri yönetim tarafından gözden geçirilerek eksikler ve yenilenmesi gerekenler belirlenmelidir.

Bir uygulama planı belirlenerek sorumlular atanmalıdır.

Tüm yönetim sistemi dokümanları yeni standarda ve işleyişe uygun revize edilmelidir.

Gerekli tüm bilinçlendirme ve geçiş eğitimleri tamamlamış olmalıdır.

Çalışmalar tamamlandıktan sonra tüm sisteme iç denetim ve ardından Yönetimin Gözden Geçirmesi yapılarak durum değerlendirilmelidir.

İç denetimde bulunan tüm düzeltici faaliyetler tamamlanmalıdır.

Denetim firması ile koordinasyon halinde geçiş süreci tamamlanmalıdır.

Yeni standartta zorunlu olmasa da

Kalite el kitabınız tüm sisteminizi tarif eden genel bir dokümandır, eğer içeriği güncelse ya da küçük değişiklikler ile güncel halde tutulabilecekse kaldırmayın, bulunması fayda yaratabilir.

Prosedürleriniz ve talimatlarınız sizin işinizi yapma şeklinizi tarif eder, bu dokümanları iptal etmeyin, güncel tutarak işinizi geliştirin.

Politikalar, hedefler, misyon, vizyon gibi şirket görüşünü yansıtan belgeler kullanışlıdır, güncellemeleri yaparak kullanmaya devam edin.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.