Risk odaklı yaklaşım nedir?

Risk odaklı yaklaşım nedir?

Risk odaklı yaklaşım ya da risk temelli düşünme, şirketlerin bir karar alırken oluşabilecek riskleri de göz önünde bulundurması ve buna göre varsa yapılacak hazırlıkların yapılmasına dikkat çekmek için eklenmiş bir yaklaşım ya da düşünme biçimi.

Bu yeni yaklaşımda belirsiz olan her sektörün ve şirketin risk olarak göreceği konuların farklı olması nedeniyle standartta açıklayıcı bilgilerin bulunamaması.

risk odakli dusunce

Aslında gelecek ile ilgili planlar ve önemli kararlar alınırken birçok şirketteki üst yönetim bu kararların oluşturabileceği sonuçlar ile ilgili de öngörüler yapmakta. Standardın amacı bu tarz düşünceleri diğer yöneticiler ve orta kademe çalışanlara da benimsetmek ve sistemin bir gereği olarak alınan risklerin farkında olmalarını sağlamak.

Tabii burada risk odaklı düşünmenin şirket içinde gerçekleştiğine dair kanıtlar da gerekecektir. Bu yeni yaklaşımın denetim sırasında sorgulanması ve uygulamaların gösterilmesi için çalışmalar yapılmalı, gerekirse analiz sonuçları ve risklere karşı alınacak önlemler dokümante edilmelidir.

ISO 9001:2015 standardının şu anki taslak versiyonunda risk odaklı düşünme ile ilgili dokümante edilmeli ifadesi kullanılmamaktadır. Ancak amaç bu düşünce yapısının şirkete yerleşmesini sağlamak ve tüm faaliyetlerde kullanılmasına yol göstermektir.

ISO 1401 ve OHSAS 18001 standartlarına aşina olanlar risk analizleri yapmaya ve bu analizler sonrasında yol haritası belirlemeye alışkındırlar. Yine de ISO 9001 işletmenin tüm faaliyetlerini içerdiğinden bu bir seferde yapılabilecek bir analiz değildir.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.