Rüzgar Türbinlerinde Zayıf Halka Hangisi

Yazdır

Rüzgar Türbinlerinde Zayıf Halka Hangisi

Rüzgar türbinlerinin sürekli çalışan ekipmanlardan oluştuğu göz önüne alındığında, zamanla aşınmaların ve arızaların olacağı da kaçınılmaz bir durumdur. Bakımlar ve kontroller ile arızalar en aza indirilse de, bir süre sonra bazı parçaların yenilenmesi gerekir.

ruzgar turbini disli kutusu

Dişli Kutuları

Kullanılan asenkron jeneratörlerde bulunan dişili kutuları, üzerindeki çok sayıda hareketli parça nedeniyle genellikle en çok arıza veren parçalar olarak kabul edilir. Bu nedenle dişli kutuları en sık bakım yapılması gereken ve kontrollerde önem verilmesi gereken parçalardandır. İstatistiki olarak bir rüzgar türbinindeki dişli kutuları 5-7 yılda bir değiştirilir.

Jeneratör

Jeneratörler ile ilgili iki temel konuda arızalar görülmekedir.

Yalıtımda çalışma sırasında oluşabilecek bir kaçak jeneratörün diğer kısımlarını da etkileyebilmekte ve arızalanmasına neden olmaktadır. Bu kaçakların tespit edilmesi kolay olmadığından periyodik olarak yalıtım testleri yapılması önerilmektedir.

Rotor Kanatları

Kanatlar rüzgar enerjisini yakalayıp rotor ve ana şart ile dişli kutularında aktaran bileşenlerdir. Kanatlar sürekli olarak yağmur, nem, sıcaklık değişimi, buzlanma, ultraviyole ışınlar ve yıldırım gibi hava şartlarına maruz kalırlar. Kanatlarda gene olarak görülen hasarlar kaplamanın çatlaması, yapıştırıcıların özelliğini yitirmesi, çizikler, ezikleri ve yıldırım yaralarıdır. Kanatlar sürekli yük altında çalıştıkları için bir uzman tarafından düzenli kontrole ihtiyaç duyarlar.