Standartlar Hayatın İçinde

Standartlar Hayatın İçinde

Standartların olmadığı bir dünya düşünün, herkesin kendine göre imalat yaptığı, aldığınız hiçbir ürünün birbirine uymadığı, bana göreler ile dolu bir yaşam. Hiçbir ürün ya da hizmet hakkında hak iddia edemeyeceğiniz, her üreticinin kendine göre doğrusunu sunduğu bir dünya.

standartlar hayatin icinde

Oysa günümüzde birçok ürünü alırken uygun olup olmadığını düşünmüyoruz bile. Kapı kilidi alırken bizim kapıya olur mu diye, fotoğraf makinasına objektif alırken oturur mu diye ya da pil alırken bizim saati çalıştırır mı diye düşünmüyoruz. Belirleyici olan farklı boyutları varsa ürün üzerindeki boyut ya da tip bilgileri ve ilave özellikleri oluyor. Standartlarda tanımlı bu boyut ve özellikler sayesinde satın aldığımız ürünün uygunluğundan emin oluyoruz.

Standartlar finans/maliye işlerinden, oyuncaklara, elektronik aletlere, ev eşyalarına, hava, su, yol güvenliği, çevresel faktörler, ilaçlar, kozmetik, araçlar, enerji, makina, eğlence araçları, inşaat sektörü, kaldırma araçları, iletişim, network ağları, radyo frekans, kağıt, ahşap ürünler gibi günlük hayatta kullandığımız her şeyde karşımıza çıkıyor. Standartlar bize sağlık, güvenlik, çevre, emniyet ve uygunluk açısından gerekli minimum özellikleri belirliyor.

Ancak hiçbir zaman, bir ürünün standarda uygun olması, onun üstün özellikler içermesini sağlamaz. Standartlar sadece asgari sağlaması gereken şartları belirlediği için, satın alma sırasında üreticinin ürünle beraber sunduğu ilave özellikler ile satış sonrası hizmetleri de değerlendirilmelidir. Alınan tüm hizmet ve ürünlerin ilgili standart ve yasalara uygun üretildiğinin beyanı istenmelidir. Bu beyan ürün üzerindeki etiketlerde olabileceği gibi beraberinde verilen dokümanlarda da olabilir. Ürün ile ilgili şikayet durumunda da yasal merciler, bilirkişiler aracılığıyla ürünün sağlaması gereken asgari şartları ve standartlara uygunluğunu değerlendirerek karar verirler.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.